Wykonanie
Tego
kurczaka próbowało już wiele osób i za każdym razem kiedy ktoś pokazywał swoje zdjęcie nabierałam ochoty i ja. No i w końcu zmobilizowałam się. Ale, że ciągle brak mi czasu i się śpieszę to przepis przeczytałam niewuażnie i rano wyjęłam sobie udka a po południu, gdy zabrałam się za obiad okazało się, że potrzebne były piersi. Tak więc moje danie jest nieco zmodyfikowane, dostosowane do mojego pośpiesznego trybu życia. Sos pozostał jednak ten sam. Muszę wypóbowac również to danie z piersiami, żeby wiedzieć jak powinno smakować natomiast udka były bardzo smaczne i z sosem sświetnie się komponowały. Oczywiście przepis pochodzi od Grumków .
Składniki:1 posiekana mała
cebula100 g posiekanej
czerwonej papryki2 łyżki
soku z limonki2 łyżeczka świeżego
tymianku2 posiekane ząbki
czosnku6
piersi z kurczakapół łyżeczki
czarnego pieprzusól, 2 łyżeczki
oleju100 g posiekanych
pomidorów z puszki wraz z
sokiem120 ml
wody1 łyżeczka posiekanej papryczki Scotch Bonnet - można dać
papryczkę chiliW misce wymieszać
cebulę,
czerwoną paprykę,
sok z limonki,
tymianek i
czosnek. Dodać
kurczaka. Wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć
kurczaka, marynatę zachować.
Mięso posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym
oleju zrumienić
kurczaka. Dodać marynatę,
pomidory,
wodę oraz
ostrą papryczkę. Całość dusić przez około 45 minut. Wyłożyć
kurczaka na talerz. Na wierzchu polać sosem.Smacznego:)