Wykonanie
Ta prosta acz niezwykle smaczna potrawa wychodzi się z kuchni amerykańsko - włoskiej. Tak przygotowaną
kiełbasę możemy podać z puree ziemniaczanym, z dowolnym
makaronem, z
kaszą lub nawet z
ryżem, tworząc w ten sposób pożywny obiad, lub ze świeżym
pieczywem - na kolację. Przepis na podstawie SimplyRecipies.
4 kawałki (pętka)
białej kiełbasy2
papryki różnych kolorów, by danie ładnie wyglądało. U mnie czerwona i żółta2 duże
cebule2-4 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów1 łyżeczka
oregano1/2 łyżeczki
tymianuchili - do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz, do smaku
olej do smażenia
Kiełbasę kroimy ok.2-3 cm kawałki. Rumienimy na niewielkiej ilości
oleju i zdejmujemy z patelni.Następnie podsmażamy pokrojona w paski
paprykę wraz z obrana, pokrojona w grube
pióra cebula i obranym, posiekanym
czosnkiem. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy
przyprawy i
pomidory wraz zalewą.Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż sos odparuje i zgęstnieje. doprawiamy do smaku
pieprzem i - w razie potrzeby -
solą.Podajemy z
ziemniakami,
kasza,
ryżem,
makaronem (tak, jak u mnie,
makaron rurki +
ser parmezan do posypania dania) lub świeżym
pieczywem. Potrawa dobrze znosi odgrzewanie.