ßßß Cookit - przepis na Sos do enchiladas i innych dań kuchni meksykańskiej

Sos do enchiladas i innych dań kuchni meksykańskiej

nazwa

Wykonanie

Enchiladas to jedno z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Jego nazwa wywodzi się od słowa "enchilar", oznaczającego "dodać paprykę chili". Składa się ono z faszerowanych mięsem tortilli, zapieczonych z sosem. Tym sposobem doszliśmy do sou, który przyda się nie tylko do enchiladas, ale do wszelkich dań kuchni meksykańskiej. Lub wszędzie tam, gdzie będziecie mieć ochotę na pikantne meksykańskie smaki - można np. dodać go do makaronu spaghetti z warzywami.
2 łyżki startej na grubej tarce marchewki
2 łyżki jak najdrobniej posiekanej łodygi selera naciowego
1/2 jak najdrobniej posiekanej cebuli
1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 puszka krojonych pomidorów lub passaty
1 łyżeczka chili (w proszku lub w płatkach) - ilość do smaku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżka brązowego cukru
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
olej do smażenia
W rondlu rozgrzań niewielką ilość oleju. Dodać tarta marchew, siekaną cebulę i seler naciowy. Smażyć, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Wówczas wsypać mąkę. Mieszając, zrobić jasną zasmażkę, po czym dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i cukier. Chili dodajemy do smaku - najlepiej zacząć od mniejszej ilości i ja stopniowo zwiększać, aż osiągniemy pasujący nam poziom ostrości.
Gotować sos ok. 10 minut, aż zgęstnieje a smaki się połączą.
Pod koniec doprawić sos ewentualnie do smaku dodatkowym chili, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli sos jest za gesty, można dodać wody.
Sos można również utrzeć go zupełnej gładkości blenderem, jednak wówczas jego kolor będzie mniej intensywny. Ja nie ucierałam.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/02/Sos-do-enchiladas-i-innych-dan-kuchni.html