Wykonanie
W
języku hiszpańskim słowo " salsa " oznacza po prostu "sos". Słowo to wywodzi się od łacińskiego " sal ", czyli "słony". Salsa
roja (wym." roha") to "sos czerwony". Jego podstawą bowiem stanowią
pomidory i
papryczki chili - ich ilość zależy od naszego uznania - możemy przygotować sos lekko pikantny lub mega ostry. Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex.
4 małe (każda ok. 4 cm długości, zob. zdjęcie) suszone
papryczki chili (na sos o średnim stopniu ostrości)4 ząbki
czosnku2
pomidory1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki cuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)szczypta mielonego
czarnego piperzuPapryczki prażymy, cały czas mieszając, na suchej patelni, aż zrobią się na nich małe ciemne plamki. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miseczki i zalewamy ok. 2/3 wrzącej
wody. Miseczkę nakrywany i pozostawiamy papryczki do namoczenia na 30 minut.Na tej samej suchej patelni prażymy, cały czas mieszając, nieobrane ząbki
czosnku, aż zrobią się na nich małe ciemne plamki. Zdejmujemy z patelni, odkładamy do wystudzenia. Ostudzone ząbki
czosnku obieramy - będą szkliste i aromatyczne.W blenderze umieszczamy: wyjęte z
wody papryczki chili, obrany prażony
czosnek, pokrojone w mniejsze kawałki
pomidory,
cukier,
sól,
pieprz i cumin. Ucieramy na gładką masę.Sos przelewamy do małego rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż większość soku z
pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Przed użyciem sos studzimy. Jeśli zależy nam na czasie, by przyspieszyć studzenie wystarczy umieścić ostrożnie na jakiś czas rondelek z sosem w misce z zimną
wodą. Zimny sos możemy w razie potrzeby doprawić dodatkowo
solą.Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości
pomidorów otrzymujemy 1/2 - 1/3 szklanki sosu. Składniki można dowolnie zwielokrotniać a przygotowany zapas sosu przełożyć do słoika i pasteryzować.