Wykonanie
Całą rodziną uwielbiamy
pomidory…Dosłownie… pomidorówkę,
sosy pomidorowe, świeże
pomidory solo a te pieczone to już w ogóle hit!Za każdym razem wypełnione bogatym, innym, pysznym farszem.Tym razem postawiłam na niezapomniany smak dzieciństwa czyli słodki kogiel-mogiel z dodatkiem pełnego witamin
szpinaku doprawionego świeżym
czosnkiem, pikantną
papryczką chili oraz kwaśną
śmietaną.Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują.
Szpinak Hortex dodaje daniu nie tylko cennych witamin ale także walorów
smakowych i świeżych wiosennych kolorów. Uwielbiam
mieć go zawsze pod ręką.
Z
pomidorami podałam soczystą
sztukę mięsa – duet idealny.
Składniki: 4 duże, twarde
pomidoryFarsz:4 duże
żółtka ( lub 6 mniejszych)2 łyżeczki drobnego
cukru200g
szpinaku rozdrobnionego Hortex3 ząbki
czosnku1/2
papryczki chili1 łyżka
masła klarowanego200 ml kwaśnej
śmietany 18%1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu4 łyżki tartej
mozzarelliPrzygotowanie:
Pomidory umyć , osuszyć , odciąć wierzchy z ogonkiem.Wydrążyć miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek
pomidora.Farsz: Na rozgrzanym
maśle przesmażyć
szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz drobno posiekaną
papryczkę chili.Doprawić
solą i
pieprzem,dodać kwaśną
śmietanę, dusić do zgęstnięcia.
Szpinak Odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch.Do
żółtek dodać wystudzony
szpinak, składniki dokładnie wymieszać razem.Farszem napełnić wydrążone
pomidory , wierzchy posypać łyżką tartej
mozzarelli, umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
SmacznegodurszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .