ßßß

Z pomidorami podałam soczystą sztukę mięsa – duet idealny.
Składniki: 4 duże, twarde pomidoryFarsz:4 duże żółtka ( lub 6 mniejszych)2 łyżeczki drobnego cukru200g szpinaku rozdrobnionego Hortex3 ząbki czosnku1/2 papryczki chili1 łyżka masła klarowanego200 ml kwaśnej śmietany 18%1 płaska łyżeczka soli1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu4 łyżki tartej mozzarelliPrzygotowanie: Pomidory umyć , osuszyć , odciąć wierzchy z ogonkiem.Wydrążyć miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek pomidora.Farsz: Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.Doprawić solą i pieprzem,dodać kwaśną śmietanę, dusić do zgęstnięcia.Szpinak Odstawić do wystudzenia.Żółtka utrzeć z cukrem na puch.Do żółtek dodać wystudzony szpinak, składniki dokładnie wymieszać razem.Farszem napełnić wydrążone pomidory , wierzchy posypać łyżką tartej mozzarelli, umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.


SmacznegodurszlakXhortex #hortex #odmatkinatury .