Wykonanie
Share the post "Puree ziemniaczane ze
szpinakiem"Niezwykle efektownie prezentujące się puree ziemniaczane, a co najważniejsze – bardzo smaczne. Jest to świetny dodatek do dania głównego na szczególne okazje ( ze względu na pracochłonność wykonania). Przepis wyszperałam w magazynie Palce Lizać.Puree ziemniaczane ze
szpinakiem ( 4 porcje )Składniki:1 rozdrobniony ząbek
czosnku100 g drobno posiekanego
szpinaku700 g ugotowanych
ziemniaków, przeciśniętych przez praskę lub zmiksowanych w blenderze1-2
żółtka75 g posiekanego
pomidora50 g
startego sera żółtego50 g
masłasól,
pieprz i
gałka muszkatołowaPrzygotowanie:Na patelni, na średnim ogniu roztop
masło, wrzuć
czosnek i duś 2-3 minuty.Następnie dodaj
szpinak i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 6-8 minut.Później zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar
wody.Dodaj
ziemniaki i
żółtka. Przypraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Masę przełóż do szprycy do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij farsz w kształcie gniazd na natłuszczoną blachę do pieczenia (papier do pieczenia).Każdą porcję wypełnij
pomidorem i posyp
startym seremWstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz do momentu rozpuszczenia się
sera.Smacznego!
Share the post "Puree ziemniaczane ze
szpinakiem"