ßßß Cookit - przepis na Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Puree ziemniaczane ze szpinakiem"
Niezwykle efektownie prezentujące się puree ziemniaczane, a co najważniejsze – bardzo smaczne. Jest to świetny dodatek do dania głównego na szczególne okazje ( ze względu na pracochłonność wykonania). Przepis wyszperałam w magazynie Palce Lizać.
Puree ziemniaczane ze szpinakiem ( 4 porcje )
Składniki:
1 rozdrobniony ząbek czosnku
100 g drobno posiekanego szpinaku
700 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę lub zmiksowanych w blenderze
1-2 żółtka
75 g posiekanego pomidora
50 g startego sera żółtego
50 g masła
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na patelni, na średnim ogniu roztop masło, wrzuć czosnek i duś 2-3 minuty.
Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 6-8 minut.Później zdejmij przykrywkę i odparuj nadmiar wody.
Dodaj ziemniaki i żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie wymieszaj, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przełóż do szprycy do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciśnij farsz w kształcie gniazd na natłuszczoną blachę do pieczenia (papier do pieczenia).
Każdą porcję wypełnij pomidorem i posyp startym serem
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz do momentu rozpuszczenia się sera.
Smacznego!
Share the post "Puree ziemniaczane ze szpinakiem"
Źródło:http://karmelowy.pl/puree-ziemniaczane-ze-szpinakiem