ßßß Cookit - przepis na QUICHE SZPINAKOWO-SEROWE

QUICHE SZPINAKOWO-SEROWE

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
szpinak rozdrobniony 500g
3-4 ząbki czosnku
300g żółtego ostrego sera
50g gęstej śmietany
2 jajka
2 cebule
sól, pieprz do smaku
2 duże pomidory
250g mozzarelii (małe kuleczki)
kruche ciasto
masło i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania tortownicy)
Przygotowujemy kruche ciasto.
Przepis na kruche ciasto - proporcja suchych składników którą najłatwiej zapamiętać to 3:2:1.
2 żółtka
300g mąki
200g masła
100g cukru
Wielokrotność tych produktów uzależniamy od powierzchni naczynia którego wybraliśmy do naszego quiche. Przygotowujemy sobie najlepiej stolnicę, na której przesiewamy w sitku mąkę. Dodajemy cukier i zimne masło posiekane na kawałki nożem. Tworzymy na środku dziurkę do której wlewamy żółtka i zagniatamy ciasto łącząc dokładnie ze sobą wszystkie elementy. Utworzone ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło.
Następnie przygotowujemy szpinak. Jeśli korzystamy z mrożonego - po rozmrożeniu należy dokładnie odsączyć z wodę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pod koniec dodajemy poszatkowany czosnek. Dokładamy szpinak , który zaprawiamy dodając śmietanę. Dzięki temu łagodzimy charakterystyczny kwas szpinaku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy jeszcze jajka. Dokładnie mieszamy. Jajka delikatnie się zetną.
Piekarnik nagrzewam do 150C.
Tortownicę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Wykładam ją rozwałkowanym kruchym ciastem. Nakłuwam widelcem i na dno sypię połowę naszego żółtego sera , którego starłam na tarce o grubych oczkach.
Następnie na wierzch wykładam moją masę szpinakową, w którą wciskam kuleczki mozarelli.
Brzegi ciasta zawijam delikatnie do środka. Quiche piecze się ok.30min. Zwiększam temp. w piekarniku do 180C. Pod koniec pieczenia na wierzchu układam wianuszek z plasterków pomidora (krojonego w poprzek). Wykonuję to ok 5-10 minut przed wyjęciem z tego względu, że pomidory się delikatnie podpieką, ale dalej będą kruche i nie odejdzie od nich skórka.
Wszystko posypuję pozostałą częścią sera żółtego, który przez ten czas delikatnie się rozpłynie na wierzchu.
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/quiche-szpinakowo-serowe.html