Wykonanie
Gdy tylko zaczyna się sezon
pomidorowy wyruszamy z moją teściową na łowy na poznańską giełdę rolno-ogrodniczą. W zeszłym roku przerobiłyśmy na
przecier pomidorowy po 120kg
pomidorów. Takie zapasy starczyły do marca więc w tym roku pewni po raz kolejny padnie rekord.Na przeciery zdecydowanie polecam odmianę lima. Jest mięsista, "konkretna" i ma mało
wody za to dużo smaku.Taki przecier sprawdza się świetnie jako baz
sosu pomidorowego, czy zupy a także dodatek do sosu bolognese, pulpetów czy po prostu baz obiadu. Wystarczy podsmażyć ulubione
mięso dodać domowy przecier i
makaron i szybkie pyszne danie gotowe.
SKŁADNIKI:(na 4 litrowe słoiki)8kg
pomidorówdwie garście liści
bazylii50g
masłasól do smaku
czarny pieprzewentualnie odrobina
cukruPRZYGOTOWANIE:Słoiki wysterylizować na sucho w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20-30 minut.
Pomidory umyć i pokroić byle jak w mniejsze kawałki. Nie musza być ani równe ani piękne ;) Gotować na bardzo małym ogniu aż zmniejsza swoją objętość o około połowę a całość wyraźnie się zagęści. na samym początku można podlać odrobinką
wody żeby się nie przypaliły. Zmiksować blenderem.Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku
solą,
czarnym pieprzem oraz ewentualnie odrobiną
cukru. Na końcu dodać dwie garście świeżej
bazylii i zmiksować. Gorący przecier wlewać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15 minut i pozostawić do ostygnięcia nakrętka do dołu.