Wykonanie
Składniki2 porcje2
pomidorysól, świeżo zmielony
czarny pieprz, mała szczypta
cukru jeśli
pomidory są kwaśne2 łyżeczki
octu ryżowego lub 1 łyżeczka
octu winnego4-5 łyżek
oliwy extra vergine2 porcje (ok 140 g)
makaronu tagliatelle1 łyżka
masłaszklanka listków
bazylii1 kulka (125 g)
mozzarelli, najlepiej di bufala
płatki chili (opcjonalnie)PrzygotowanieZagotować
wodę w dużym garnku.
Pomidory umyć, włożyć do garnka na kilkanaście sekund.
Pomidory wyłowić z
wody, ale jej nie wylewać.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, nasiona i sok z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę, włożyć do miseczki. Dodać
sól,
pieprz,
cukier,
ocet,
oliwę i wszystko wymieszać.Zmiksować około 1/3
pomidorów na sos, połączyć z pozostałymi
pomidorami i odstawić. Jeśli nie mamy blendera, część
pomidorów możemy rozgnieść widelcem.
Wodę w garnku doprowadzić do zagotowania, posolić, włożyć
makaron i ugotować go al dente. Odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, od razu dodać
masło i wymieszać.Dodać
pomidory,
płatki chili jeśli używamy, posiekaną
bazylię (kilka listków zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do talerzy, dodać poszarpaną
mozzarellę, doprawić
solą i udekorować listkami
bazylii. Smacznego!