Wykonanie
Składniki:4 świeże czerwone
papryczki chili4 ząbki
czosnku1 (100 g)
cebula, grubo pokrojona40 ml
octu z
czerwonego wina1 łyżeczka mielonego
kminku1 łyżka
oliwy z oliwek2 (325 g)
pomidory, podzielone na ćwiartki1 łyżeczka
cukrusól do smaku
Chili,
czosnek,
cebulę,
ocet,
kminek zmiksować na jednolitą, gładką masę. Rozgrzać
oliwę na patelni, przełożyć przygotowaną masę, podgrzewać mieszając aż stanie się aromatyczna.
Pomidory zmiksować na gładką masę. Dodać do masy na patelni. Dodać łyżeczkę
cukru, podgrzewać nie przerywając mieszania, aż zacznie kipieć. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, ok. 20 min, aż całość zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i podać.Smacznego :)Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia Meksykańska"