Wykonanie
Pysznie, i jak prosto. Wystarczy kilka składników, by wyczarować smaczny, zdrowy, kolorowy obiad. Jeśli nie macie gnocchi, użyjcie kopytek ziemniaczanych. Będzie równie smacznie. Ten przepis nadaje się także świetnie do wykorzystania kopytek, które pozostały z obiadu. Raz-dwa-trzy! Choć za oknem nie ma jeszcze wiosny, możemy ją
mieć na talerzu! :) Przepis na podstawie Lecker.de .
500 g gnocchi lub kopytek1 duża
cukinia1 duża
cebula12
pomidorków koktajlowych / cherry2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki świeżo zmielonego,
czarnego pieprzusól do smakuew.
chili6-8 listków świeżej
bazylii2-4 łyżki
octu balsamicznegosos:ok. 120 g
sera feta1/2 szklanki kwaśnej
śmietany 12 %1-2 łyżki siekanego
koperkumlekoolej do smażenia1. Przygotowujemy sos:
fetę ucieramy ze
śmietaną i
koperkiem. Dodajemy
mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.2. Ugotowane gnocchi lub kopytka lekko rumienimy na niewielkiej ilości
oleju. Zdejmujemy z patelni.Następnie rumienimy
cukinię pokrojoną w pół plastry, dodając
tymianek,
oregano i
pieprz. Jeśli danie ma być
bardziej pikantne, możemy dodać również
chili.Dodajemy obraną, pokrojoną w grube
pióra cebulę. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone na pół
pomidorki koktajlowe i podsmażone wcześniej gnocchi / kopytka. Chwilę razem smażymy.Na samym końcu dodajemy porwane listki
bazylii, skrapiamy całość
octem balsamicznym i solimy danie do smaku (pamiętajmy, że sos z
fetą będzie także słony).Porcje wykładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy.