Wiosną wyjątkowo smaczna jest młoda kapusta. Nabiera niepowtarzalnego smaku kiedy przyrządzimy ją z pomidorami i śmietaną.Składniki:pół główki młodej kapusty2 pomidory1 cebula3 łyżki kwaśnej śmietany1 ząbek czosnku1 łyżka oleju.Przyprawy:sól, pieprz czarny, zielony koperek,Wykonanie:Kapustę opłukać i poszatkować.Wrzucić do garnka zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.Gotować ok 2-3 minut i przecedzić.Dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulę.Pokrojone w dość sporą kostkę pomidory.Przeciśnięty przez praskę czosnek.Dodać kwaśnej śmietany i postawić na ogniu. Chwile gotować ciągle mieszając.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.Dodać oleju i wszystko wymieszać nie zdejmując w tym czasie z ognia.Kiedy składniki się połączą zdjąć z ognia podawać na gorąco. Równie smaczna jest podana na zimno.Uwaga! Kapustę należy krótko gotować. Zaledwie kilka minut.