Wykonanie
Sos marinara, czyli
droga, jaką odbywa
pomidor z puszki, zanim stanie się sosem. Prosta i szybka
droga, do tego bardzo smaczna. Przede wszystkim, jeśli chodzi o
sosy włoskie, użycie
pomidorów z puszki ma swój sens. Ze świeżymi
pomidorami wcale nie będzie on lepszy. W puszce znajdziemy bowiem specjalny gatunek
pomidorów, szczególnie nadający się do
sosów - w odróżnieniu od
pomidorów sałatkowo - kanapkowych. Zwłaszcza godne polecenia są włoskie
pomidory San Marzano, słodkie, o intensywnym smaku i małej ilości pestek, wyrosłe w pobliżu
słonecznych Pompei.Sos marinara to podstawa różnych innych
sosów - możemy go dowolnie wzbogacać ulubionymi dodatkami, jak
oliwki,
kapary,
ostre papryczki, anchovies, etc. Podajemy go na przykład do
makaronu, klopsików, pizzy, ravioli czy
mięs pieczonych.
1 puszka
pomidorów w kawałkach1 mała
cebula2 ząbki
czosnku8 listków świeżej
bazylii1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
suszonego oreganosól do smaku
czarny pieprz do smaku
olejW garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości
oleju obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz z obranym posiekanym
czosnkiem (uwaga, nie przypalić
czosnku, bo będzie gorzki), dodać porwaną w kawałki świeżą
bazylię oraz
pomidory z puszki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać suszoną
bazylię i
oregano, doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.