Wykonanie
Myślę, że nie ma osoby, która czasem nie lubi przygotować własnej, domowej pizzy. Dopełnieniem takiej domowej pizzy jest własnoręcznie przygotowany
sos pomidorowy.Nadaje on niezwykłego, charakterystycznego smaku, który sprawia, że każda nasza pizza znika tuż po wyciągnięciu jej z pieca. ;)
puszka krojonych
pomidorów3 ząbki
czosnkuduża
cebulaok. 6 łyżek
olejubazylia suszona
oregano suszonesłodka paprykasólpieprzSos Pomidorowy do Pizzy - Sposób przygotowania:
Cebulę i
czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy
olej i wrzucamy
cebulę.Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy
czosnek.Chwilę smażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia.Często mieszamy, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.Do całości dodajemy
pomidory i dusimy ok. 10-15 minut.Na końcu dodajemy
sól i
pieprz według uznania i wsypujemy po ok. 1/3 łyżeczki przypraw.Wszystko możemy dodatkowo zmiksować aby uzyskać gładki
sos pomidorowy do pizzy.