ßßß Cookit - przepis na Pasta marinara, czyli makaron po marynarsku

Pasta marinara, czyli makaron po marynarsku

nazwa

Wykonanie

Marinara to pomidorowy sos, wywodzący się z okolic Neapolu. "Marinara" oznacza po włosku, w zależności od kontekstu, "morski" bądź "marynarski". Przypuszcza się, że nazwa wywodzi się z faktu, iż dzięki kwasowości pochodzącej z dużej ilości pomidorów sos ten był wyjątkowo odporny na psucie się, dzięki czemu znakomicie nadawał się do długiego przechowywania na statkach podczas rejsów. Po raz pierwszy przepis na ten sos pojawił się w książce kucharskiej Lo Scalco alla Moderna, wydanej w dwóch tomach w 1692 i 1694 roku. co ciekawe, nazwa 'marinara" nigdy nie występuje samodzielnie: Włosi używają tej nazwy mówiąc o konkretnych daniach, np. spaghetti alla marinara czy pizza marinara. Natomiast mówiąc o sosie pomidorowym jako takim używa się słowa "salsa" lub "sugo". Makaron z sosem marinara może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dan mięsnych lub ryb.
sos marinara:
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 łodyga selera naciowego
1 mała papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii
olej do smażenia
250 - 500 g dowolnego makaronu, np. świderki, kokardki lub rurki
1/3 czerwonej papryki
garść zielonych i/lub czarnych oliwek
ew. parmezan
1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.
2. W tym czasie przygotowujemy sos.
W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz pokrojona drobno łodygą sera, pokrojoną papryczką chili (z pestkami lub bez - z pestkami danie będzie bardziej pikantne) i obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki). Gdy cebula będzie szklista, dodać bazylię, oregano, pomidory z puszki, 1/3 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki oraz pokrojone w plastry czarne i zielone oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość i zgęstnieje. Pod doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem Gdy sos będzie gotowy, można dodać do niego kilka drobno porwanych listków świeżej bazylii.
Ugotowany wcześniej makaron mieszamy z gorącym sosem.
Możemy podać posypany drobno startym parmezanem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/05/Pasta-marinara-czyli-makaron-po-marynarsku.html