Wykonanie
Chicken
Parmesan pochodzi od potrawy z południowych Włoch, zwanej Parmigiana, składającej się ze smażonego nadzienia, zapieczonego pod warstwami
sosu pomidorowego i
sera. Najwcześniejsza wersja przewidywała użycie
bakłażana, jednak w krajach, w których była znaczna ilość włoskich imigrantów, popularne stały się również wersje z panierowanym
mięsem -
cielęciną lub
kurczakiem. Zachęcam do przygotowania tego prostego i smacznego dania, które w bardzo przyjemny sposób urozmaici "zwykłe" kotlety.
1 podwójna
pierś kurczakajajko+bułka
tarta z dodatkiem
bazylii do panierowania
olej do smażeniagarść tartego
parmezanu1 kulka
sera mozzarellasos:1 puszka
pomidorów w kawałkach1 mała
cebula2 ząbki
czosnku8 listków świeżej
bazylii1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
suszonego oreganokilka pokrojonych na plastry
oliweksól do smaku
czarny pieprz do smaku1.
Bułkę tartą mieszamy z suszoną
bazylią - ok. 1 łyżeczka
bazylii na 1/2 szklanki
bułki tartej.
Filety kurczaka kroimy w poprzek na pół - w ten sposób z jednego filetu otrzymujemy dwa, cieńsze. Każdy kotlet lekko rozbijamy, panierujemy w osolonym
jajku i
bułce z
bazylią. Smażymy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.2. W międzyczasie przygotowujemy Sos Marinara :W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości
oleju obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz z obranym posiekanym
czosnkiem (uwaga, nie przypalić
czosnku, bo będzie gorzki), dodać porwaną w kawałki świeżą
bazylię oraz
pomidory z puszki i pokrojone
oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać suszoną
bazylię i
oregano, doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.3. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu, na sosie układamy usmażone kotlety, przykrywamy je resztą sosu. Wierzch posypujemy startym
parmezanem i starta
mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się i zrumienienia
sera.