Chicken Parmesan. Kurczak po parmeńsku.

nazwa

Wykonanie

Chicken Parmesan pochodzi od potrawy z południowych Włoch, zwanej Parmigiana, składającej się ze smażonego nadzienia, zapieczonego pod warstwami sosu pomidorowego i sera. Najwcześniejsza wersja przewidywała użycie bakłażana, jednak w krajach, w których była znaczna ilość włoskich imigrantów, popularne stały się również wersje z panierowanym mięsem - cielęciną lub kurczakiem. Zachęcam do przygotowania tego prostego i smacznego dania, które w bardzo przyjemny sposób urozmaici "zwykłe" kotlety.
1 podwójna pierś kurczaka
jajko+bułka tarta z dodatkiem bazylii do panierowania
olej do smażenia
garść tartego parmezanu
1 kulka sera mozzarella
sos:
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
8 listków świeżej bazylii
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
kilka pokrojonych na plastry oliwek
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
1. Bułkę tartą mieszamy z suszoną bazylią - ok. 1 łyżeczka bazylii na 1/2 szklanki bułki tartej.
Filety kurczaka kroimy w poprzek na pół - w ten sposób z jednego filetu otrzymujemy dwa, cieńsze. Każdy kotlet lekko rozbijamy, panierujemy w osolonym jajku i bułce z bazylią. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
2. W międzyczasie przygotowujemy Sos Marinara :
W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki), dodać porwaną w kawałki świeżą bazylię oraz pomidory z puszki i pokrojone oliwki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec dodać suszoną bazylię i oregano, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu, na sosie układamy usmażone kotlety, przykrywamy je resztą sosu. Wierzch posypujemy startym parmezanem i starta mozzarellą. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się i zrumienienia sera.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/09/Chicken-Parmesan-Kurczak-po-parmensku.html