Wykonanie
Miękki, soczysty grillowany filet, marynowany w
ziołowo-pomidorowej zaprawie, pachnący suszonymi na słońcu
pomidorami,
bazylią i
oregano. Do tego lekka
sałatka, ewentualnie chlebek lub ziemniaczek. Przy takim daniu
kiełbasa z grilla może schować się tam, gdzie schowa się
karkówka :)
Składniki:2 pojedyncze
filety z kurczaka½ słoiczka
pomidorów marynowanych w
oleju z
ziołami (około 10 połówek
pomidorów)3 łyżki
oleju z marynowanych
pomidorów oraz
zioła z marynaty1 łyżeczka granulowanego
czosnku4 listki świeżej
bazylii (ewentualnie suszonej)4 listki świeżego
oregano (ewentualnie suszonego)
sólświeżo mielony
czarny pieprzFilety umyć, oczyścić i osuszyć. Każdy filet przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety.
Pomidory pokroić drobniutko,
bazylię i
oragano również. Wymieszać z
olejem,
ziołami z marynaty i granulowanym
czosnkiem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Całą marynatę przelać do woreczka zamykanego na zipper, włożyć do środka filety i dobrze wymieszać. Zamknięty woreczek umieścić w lodówce – najlepiej na całą noc.
Filety grillować razem z
pomidorami i
ziołami z marynaty przez kilka minut. Pod koniec grillowania można je polać pozostałą marynatą.
Przepis bierze udział w akcji:https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html