ßßß Cookit - przepis na Kurczak Marinara

Kurczak Marinara

nazwa

Wykonanie

Marinara to pomidorowy sos, wywodzący się z okolic Neapolu. "Marinara" oznacza po włosku, w zależności od kontekstu, "morski" bądź "marynarski". Przypuszcza się, że nazwa wywodzi się z faktu, iż dzięki kwasowości pochodzącej z dużej ilości pomidorów sos ten był wyjątkowo odporny na psucie się, dzięki czemu znakomicie nadawał się do długiego przechowywania na statkach podczas rejsów. Po raz pierwszy przepis na ten sos pojawił się w książce kucharskiej Lo Scalco alla Moderna, wydanej w dwóch tomach w 1692 i 1694 roku. co ciekawe, nazwa 'marinara" nigdy nie występuje samodzielnie: Włosi używają tej nazwy mówiąc o konkretnych daniach, np. spaghetti alla marinara czy pizza marinara. Natomiast mówiąc o sosie pomidorowym jako takim używa się słowa "salsa" lub "sugo". Tak więc tym razem przedstawiam przepis na parmezanowego kurczaka w sosie marinara. Świetnym dodatkiem do niego jest makaron w sosie marinara z oliwkami i papryką. Przepis na kurczaka na podstawie Simply Recipes.
1 filety z piersi kurczaka
2 jajka + szczypta soli do smaku, 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta wymieszana z drobno startym parmezanem - do panierowania (1/2 szklanki bułki tartej + 1/4 szklanki parmezanu)
1 kulka sera mozzarella
sos marinara:
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 łodyga selera naciowego
1 mała papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
olej
do smażenia
pasta (makaron) marinara:
250 g dowolnego makaronu, np. świderki, kokardki lub rurki
1/3 czerwonej papryki
garść zielonych i/lub czarnych oliwek
1. Filety z kurczaka kroimy na kotlety. Ja kroję w poprzek, z 1 fileta uzyskując 10-12 małych kotlecików.
Mięso panierujemy kolejno w mace, w rozmąconych jajkach z przyprawami i w mieszance bułki tartej z parmezanem. smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości oleju obraną, drobno posiekaną cebulę wraz pokrojona drobno łodygą sera, pokrojoną papryczką chili (z pestkami lub bez - z pestkami danie będzie bardziej pikantne) i obranym posiekanym czosnkiem (uwaga, nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki). Gdy cebula będzie szklista, dodać bazylię, oregano oraz pomidory z puszki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość i zgęstnieje. Pod doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Usmażone kotlety z kurczaka układamy jedna warstwą w naczyniu do zapiekania.
Polewamy połową przygotowanego sosu (druga połowę zostawiamy do makaronu). Na wierzchu układamy pokrojona w plastry mozzarelle.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż ser się rozpuści i będzie rumiany.
4. Do pozostałego sosu dodajemy 1/3 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki oraz pokrojone w plastry czarne i zielone oliwki. Zagotowujemy, by smaki się połączyły. Ugotowany wcześniej makaron mieszamy z gorącym sosem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/05/Kurczak-Marinara.html