Wykonanie
Marinara to
pomidorowy sos, wywodzący się z okolic Neapolu. "Marinara" oznacza po włosku, w zależności od kontekstu, "morski" bądź "marynarski". Przypuszcza się, że nazwa wywodzi się z faktu, iż dzięki kwasowości pochodzącej z dużej ilości
pomidorów sos ten był wyjątkowo odporny na psucie się, dzięki
czemu znakomicie nadawał się do długiego przechowywania na statkach podczas rejsów. Po raz pierwszy przepis na ten sos pojawił się w książce kucharskiej Lo Scalco alla Moderna, wydanej w dwóch tomach w 1692 i 1694 roku. co ciekawe, nazwa 'marinara" nigdy nie występuje samodzielnie: Włosi używają tej nazwy mówiąc o konkretnych daniach, np. spaghetti alla marinara czy pizza marinara. Natomiast mówiąc o
sosie pomidorowym jako takim używa się słowa "salsa" lub "sugo". Tak więc tym razem przedstawiam przepis na
parmezanowego kurczaka w sosie marinara. Świetnym dodatkiem do niego jest
makaron w sosie marinara z
oliwkami i
papryką. Przepis na
kurczaka na podstawie Simply Recipes.
1
filety z piersi kurczaka2
jajka + szczypta
soli do smaku, 1/3 łyżeczki mielonego
pieprzu i 1/2 łyżeczki
oreganomąka pszenna do panierowania
bułka tarta wymieszana z drobno startym
parmezanem - do panierowania (1/2 szklanki
bułki tartej + 1/4 szklanki
parmezanu)1 kulka
sera mozzarellasos marinara:1 puszka
pomidorów w kawałkach1 łodyga
selera naciowego1 mała
papryczka chili1
cebula2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oreganosól do smaku
czarny pieprz do smaku
olejdo smażeniapasta (
makaron) marinara:250 g dowolnego
makaronu, np. świderki, kokardki lub rurki1/3
czerwonej paprykigarść zielonych i/lub czarnych
oliwek1.
Filety z kurczaka kroimy na kotlety. Ja kroję w poprzek, z 1 fileta uzyskując 10-12 małych kotlecików.
Mięso panierujemy kolejno w mace, w rozmąconych jajkach z
przyprawami i w mieszance
bułki tartej z
parmezanem. smażymy na rozgrzanym
oleju, z obu stron na złoto.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy.2. W międzyczasie przygotowujemy sos.W garnku lub rondlu zeszklić na niewielkiej ilości
oleju obraną, drobno posiekaną
cebulę wraz pokrojona drobno łodygą
sera, pokrojoną
papryczką chili (z pestkami lub bez - z pestkami danie będzie
bardziej pikantne) i obranym posiekanym
czosnkiem (uwaga, nie przypalić
czosnku, bo będzie gorzki). Gdy
cebula będzie szklista, dodać
bazylię,
oregano oraz
pomidory z puszki. Gotować sos ok. 5 minut, mieszając, aż sos zmniejszy swą objętość i zgęstnieje. Pod doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.3. Usmażone kotlety z
kurczaka układamy jedna warstwą w naczyniu do zapiekania.Polewamy połową przygotowanego sosu (druga połowę zostawiamy do
makaronu). Na wierzchu układamy pokrojona w plastry
mozzarelle.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. aż
ser się rozpuści i będzie rumiany.4. Do pozostałego sosu dodajemy 1/3 pokrojonej w drobną kostkę
czerwonej papryki oraz pokrojone w plastry czarne i
zielone oliwki. Zagotowujemy, by smaki się połączyły. Ugotowany wcześniej
makaron mieszamy z gorącym sosem.