Wykonanie
Dziś, bardzo proste i szybkie danie dla fanów
tuńczyka.3 garście
makaronu (najlepiej świderki)2 średnie
cebule1 duży ząbek
czosnku1 puszka
tuńczyka w zalewie lub
oleju1 puszka krojonych
pomidorów z puszki2 garście czarnych
oliwek2 łyżki sosu swet
chilli (opcjonalnie)
sól,
pieprzbazylia,
oregano,
parykaUgotować
makaron.Na głębiokiej patelni przesmażyć drobno pokrojoną
cebulę i wyciśnięty
czosnek (jeżeli używamy
tuńczyka w oleju, do smażenia najlepiej wykorzystać właśnie ten
olej). Dodać
tuńczyka, chwilę smażyć, wlać
pomidory i smażyć aż sos się zagotuje, dodać
oliwki,
zioła i
przyprawy. Pod koniec dodać sosu sweet
chilli, wg uznania, jeżeli chcemy
mieć sos nieco ostrzejszy i słodszy wlać więcej sosu, smak jest bardzo ciekawy, jeżeli nie chcemy, aby danie było ostre czy lekko słodkie pomijamy ten składnik.Do ugotowanego sosu dodajemy
makaron, delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie pokrył kluseczki.
Smacznego!