ßßß Cookit - przepis na Kurczak w parmezanie

Kurczak w parmezanie

nazwa

Wykonanie

Kuchnia włoska zazwyczaj mnie nie zawodzi - podobnie było w przypadku kurczaka w parmezanie. Przepis jest banalnie prosty, to tak naprawdę kotleciki z kurczaka pieczone w pomidorowym sosie pod kołderką z sera. Tak podanego kurczaka widziałam na wielu włosko-amerykańskich blogach i w końcu postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Danie będzie idealne z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:) na 3 porcje:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. szklanki bułki tartej,
1-2 jajka,
kulka mozzarelli,
ok. 1/2-3/4 szklanki startego parmezanu,
puszka pomidorów (400g),
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, oregano, bazylia (suszona i/lub świeża)
Piersi podzielić na kotleciki, delikatnie rozbić, przyprawić, panierować w jajku i bułce tartej. Mięso usmażyć i odłożyć. Przygotować sos: cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, szybko przesmażyć na patelni po kurczaku, zalać winem i zredukować. Dodać pomidory, doprawić i dusić ok. 25 minut do rozpadnięcia się pomidorów i zgęstnienia sosu. Na blaszkę wylać część gotowego sosu pomidorowego, ułożyć usmażone kotleciki, przykryć pozostałym sosem. Każdy kotlecik posypać parmezanem i obłożyć plastrem mozzarelli. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera w 180 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/06/kurczak-w-parmezanie.html