ßßß Cookit - przepis na Klopsiki zapiekane z mozzarellą

Klopsiki zapiekane z mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Dziś znów zapraszam na obiad z piekarnika - tym razem w postaci klopsików zapiekanych pod ciągnącą się mozzarellą. Inspiracją dla tej potrawy był dla mnie mój kurczak w parmezanie, jeden z moich ulubionych włoskich przepisów. Takie danie obowiązkowo podajmy z makaronem, ryżem lub chrupiącym pieczywem (najlepiej typu ciabatta), które wspaniale spiją pyszny sos pomidorowy. To nie może nie smakować:) Polecam, smacznego:) na klopsiki:
500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe),
ok. 1/2 szklanki bułki tartej,
2 małe jajka,
starty ząbek czosnku,
mała cebula (uprzednio przesmażona lub surowa),
kilka posiekanych listków świeżej bazylii,
2 łyżki natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól (u mnie 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek (u mnie 2-3 łyżeczki), tymianek (czubata łyżeczka)
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (możemy też użyć przecieru, pomidorów z puszki lub passaty),
2 ząbki czosnku,
cebula,
opcjonalnie 1/3 szklanki czerwonego wina,
szklanka domowego bulionu lub wody,
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, słodka papryka
kulka mozzarelli,
1/3-1/2 szklanki startego parmezanu
Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić (warto usmażyć jednego na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Zmoczonymi dłońmi formować klopsiki, posypać dodatkową porcją bułki tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Sos: drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć kilka minut. Wlać wino, zredukować (1-2 minuty), a następnie dodać koncentrat i bulion/wodę. Doprawić. Dusić całość na małym ogniu około 15-20 minut, do zgęstnienia. Pod koniec duszenia dodać posiekaną bazylię. Wylać sos na blaszkę, włożyć klopsiki. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli, posypać całość parmezanem. Zapiekać ok. 15 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia się sera).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/04/klopsiki-zapiekane-z-mozzarella.html