Wykonanie
Dziś znów zapraszam na obiad z piekarnika - tym razem w postaci klopsików zapiekanych pod ciągnącą się
mozzarellą. Inspiracją dla tej potrawy był dla mnie mój
kurczak w
parmezanie, jeden z moich ulubionych włoskich przepisów. Takie danie obowiązkowo podajmy z
makaronem,
ryżem lub chrupiącym
pieczywem (najlepiej typu ciabatta), które wspaniale spiją pyszny
sos pomidorowy. To nie może nie smakować:) Polecam, smacznego:) na klopsiki:500 g
mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe),ok. 1/2 szklanki
bułki tartej,2 małe
jajka,starty ząbek
czosnku,mała
cebula (uprzednio przesmażona lub surowa),kilka posiekanych listków świeżej
bazylii,2 łyżki
natki pietruszki,
przyprawy do smaku:
sól (u mnie 1/2 łyżeczki),
pieprz, słodka i
ostra papryka,
majeranek (u mnie 2-3 łyżeczki),
tymianek (czubata łyżeczka)
sos pomidorowy:mały słoiczek
koncentratu pomidorowego (możemy też użyć przecieru,
pomidorów z puszki lub passaty),2 ząbki
czosnku,
cebula,opcjonalnie 1/3 szklanki
czerwonego wina,szklanka domowego
bulionu lub
wody,3 łyżki posiekanej świeżej
bazylii,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
oregano,
tymianek,
słodka paprykakulka
mozzarelli,1/3-1/2 szklanki startego
parmezanuPołączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić (warto usmażyć jednego na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić
mięsa). Zmoczonymi dłońmi formować klopsiki, posypać dodatkową porcją
bułki tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Sos: drobno posiekać
cebulę i
czosnek, smażyć kilka minut. Wlać
wino, zredukować (1-2 minuty), a następnie dodać koncentrat i bulion/wodę. Doprawić. Dusić całość na małym ogniu około 15-20 minut, do zgęstnienia. Pod koniec duszenia dodać posiekaną
bazylię. Wylać sos na blaszkę, włożyć klopsiki. Na wierzchu ułożyć plastry
mozzarelli, posypać całość
parmezanem. Zapiekać ok. 15 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia się
sera).