ßßß Cookit - przepis na spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Po świętowaniu mam dość mięsa na jakiś czas i mam ochotę na lekkie, warzywne dania. Dziś chciałabym jednak podzielić się zaległym przepisem na jedno z najpopularniejszych włoskich dań - sos bolognese. Podobno taki mięsny sos powinno raczej podawać się z tagliatelle, ale ja akurat miałam nadmiar spaghetti, który powinnam wykorzystać. Poza tym, tak jak przy większości włoskich sosów, przed podaniem należałoby go dokładnie wymieszać z makaronem - tak, aby był on nim dokładnie oblepiony. Robię tak prawie z każdym włoskim sosem, który przygotowuję, ale jakoś dzisiejsze danie lubię podawać nie do końca tradycyjnie:) Trzymam się za to rad włoskiej nonny, która w programie ,,Po prostu po włosku" doradzała, aby bolognese koniecznie przygotowywać z pomidorowego koncentratu lub przecieru, nigdy z pomidorów z puszki. Smacznego:)
ok. 500 g mielonego mięsa (ja lubię drobiowo-wieprzowe),
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można dać więcej),
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu (może być więcej lub mniej),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie dwie marchewki,
opcjonalnie 1/2 lub 3/4 szklanki czerwonego wina,
suszona bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, ew. posiekana natka pietruszki
starty parmezan,
makaron do podania
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przesmażyć na patelni (czosnek dodajemy najpóźniej), dodajemy mięso i smażymy prawie do miękkości. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy kilka minut, aż odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i dolewamy wodę lub bulion. Dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/12/spaghetti-bolognese.html