Wykonanie
Uwielbiam zapiekanki za to, że wspaniale ,,czyszczą" lodówkę z wszelkich resztek. Połączenie kilku prostych składników, klasycznego
sosu pomidorowego i ciągnącego się
sera zawsze gwarantują wspaniały efekt. Ostatnio przygotowałam
makaronową zapiekankę z
cukinią,
kurczakiem i
fasolką szparagową.
Cukinię z powodzeniem zastąpi tu
bakłażan lub
dynia, a
fasolkę groszek lub listki
świeżego szpinaku. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowań, można zrezygnować z panierowania
kurczaka i usmażyć go z dodatkiem ulubionych
ziół. Polecam, smacznego:)400 g
makaronu (u mnie wstęgi),mała
cukinia,1/2 szklanki
fasolki szparagowej,
pierś z kurczaka,szklanka domowej
bułki tartej,duże
jajko,1/2-3/4 szklanki startego
żółtego sera lub/i
parmezanu.
sól,
pieprzsos pomidorowy:słoiczek
koncentratu pomidorowego (można tez użyć przecieru lub
pomidorów z puszki),mała
cebula,2 ząbki
czosnku,szklanka
wody lub
bulionu (jarzynowego lub drobiowego),opcjonalnie 2-3 łyżki
śmietanki 18 lub 30%,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
oregano,
tymianek,
bazylia (suszona lub/i świeża),
słodka paprykaopcjonalnie 1-2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiCukinię pokroić w półplasterki, podgotować ją z
fasolką na parze lub przesmażyć.
Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, przyprawić
solą i
pieprzem, a następnie panierować w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Smażyć do zarumienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente.
Sos pomidorowy: drobno posiekać
cebulę i
czosnek. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić
cebulę, pod koniec smażenia dodać
czosnek. Po minucie zalać całość
wodą lub
bulionem, dodać koncentrat i doprawić. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut lub do zgęstnienia sosu (gdyby sos za szybko gęstniał, można dodać więcej płynu). Pod koniec wlać
śmietankę i dodać
natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać sos z
makaronem, wyłożyć na blaszkę do zapiekania. Na
makaronie ułożyć warzywa i
kurczaka. Całość posypać
serem. Zapiekać w 180 stopniach około 10-15 minut lub do rozpuszczenia się
sera. Podawać z prostą
sałatką.