Wykonanie
Faszerowane warzywa przyrządzam na różnorodne sposoby, najczęściej nadziewam je
mięsem mielonym lub
kurczakiem . Dzisiejsza wersja zawiera
kuskus, warzywa,
pieczarki i
boczek - z pominięciem ostatniego danie łatwo zmienić na potrawę wegetariańską. Taki farsz można tez zapiec w
bakłażanie lub
papryce. Smacznego:) na 2-3 porcje:średniej wielkości
cukinia,ok. szklanki ugotowanego
kuskusu,200-250 g
pieczarek,
marchewka,duża
cebula,2-3 ząbki
czosnku,opcjonalnie kilka grubych plastrów
boczku,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
bazylia,
papryka słodka lub/i ostrakilka łyżek posiekanej
natki pietruszkiopcjonalnie kilka łyżek startego
parmezanu lub
żółtego serasos pomidorowy:mały słoiczek
koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub
pomidorami z puszki),ok. 1/2-3/4 szklanki
wody lub
bulionu jarzynowego albo drobiowego,mała
cebula,1-2 ząbki
czosnku,opcjonalnie 1/4 szklanki
śmietanki 18% (lub do smaku),
sól,
pieprz, suszone
zioła:
oregano,
bazylia,
tymianek,
natka pietruszkiPrzekroić
cukinię, wydrążyć pestki.
Marchew zetrzeć na tarce,
cebulę i
czosnek drobno posiekać,
pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Pokrojony w kostkę
boczek usmażyć na chrupko, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odłożyć. Warzywa z
grzybami szybko przesmażyć na patelni po
boczku (
czosnek wrzucić na końcu), połączyć z
kuskusem i
boczkiem. Doprawić, dodać
natkę, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać połówki
cukinii. Sos: na patelni zeszklić drobno posiekane
cebulę i
czosnek, dodać koncentrat. Dolać
bulion lub
wodę, wymieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać
śmietankę do smaku). Przyprawić. Na dno blaszki wylać
sos pomidorowy, ułożyć połówki
cukinii, opcjonalnie posypać
serem. Piec w 180 stopniach około 25 minut (lub do miękkości warzyw; gdyby sos za szybko wyparował, można dolać trochę
wody lub
bulionu). Podawać z zestawem surówek.