Wykonanie
Uwielbiam faszerowane warzywa. Jedną z moich ulubionych wersji jest farsz z
mięsa mielonego. Kiedyś przygotowywałam taką
cukinię z przesmażonym
mięsem mielonym, dziś do nadzienia preferuję delikatniejsze
mięso - takie, jak na gołąbki. Oba przepisy są jednak bardzo smaczne, dlatego podaję je oba. Smacznego:) dla 2-3 osób:
Cukinie faszerowane
mięsem jak na gołąbki:duża
cukinia,200-250 g
mielonego mięsa,1/2 - 3/4 paczki ugotowanego
ryżu,mała
cebula,
sól,
pieprz,
majeranek,
czosnek, ew.
słodka papryka lub
przyprawa do mięsa mielonegoszybki
sos pomidorowy:mały słoiczek
koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub
pomidorami z puszki),ok. 1/2-3/4 szklanki
wody lub
bulionu,mała
cebula,1-2 ząbki
czosnku,opcjonalnie 1/4 szklanki
śmietanki 18% (lub do smaku),
sól,
pieprz, suszone
zioła:
oregano,
bazylia,
tymianekCukinię przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki.
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć, połączyć z
mięsem,
ryżem i
przyprawami. Nadzienie włożyć do łódeczek z
cukinii, piec ok. 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw). Przygotować sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać koncentrat, dolać
bulion lub
wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać
śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem polać upieczone
cukinie.
Cukinie faszerowane przesmażonym
mięsem mielonym:dwie małe
cukinie (szybciej się upieką i
mięso się nie przesuszy),250 g
mięsa mielonego,
cebula,ząbek
czosnku,opcjonalnie kilka
pieczarek,opcjonalnie pół dużej
papryki (można zastąpić innym warzywem),
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra, ulubione suszone
ziołakilka łyżek startego
żółtego seraMięso przesmażyć z posiekaną
cebulą, pokrojonymi drobno
pieczarkami i warzywami, na koniec dodać
czosnek i przyprawić. Wydrążone
cukinie nadziewać przygotowanym farszem, posypać
serem, zapiekać ok. 25 minut w temp 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw).