Wykonanie
Przyrządzałam już
cannelloni w wersji wegetariańskiej oraz
mięsnej - tym razem postanowiłam nadziać je popularnym farszem ze
szpinaku,
mięsa mielonego i
ricotty.
Sos pomidorowy możemy zastąpić beszamelem lub innym ulubionym sosem do zapiekanek. Smacznego:)Polecam też
cannelloni z
mięsem mielonym i
cannelloni ze
szpinakiem i
fetą. dla 2 -3 osób:ok. 10 rurek
cannelloni,ok. 400-450 g
mrożonego szpinaku,ok. 250 g
mięsa mielonego,ok. 100-150 g
ricotty,
cebula,2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
słodka papryka, ew.
przyprawa do mięsa mielonegokilka łyżek startego
parmezanu lub/i
mozzarelli,
sos pomidorowy:mały słoiczek
koncentratu pomidorowego,ok. 1/2-3/4 szklanki
wody lub
bulionu,mała
cebula,1-2 ząbki
czosnku,opcjonalnie 1/4 szklanki
śmietanki 18% (lub do smaku),
sól,
pieprz, suszone
zioła:
oregano,
bazylia,
tymianekCebulę i
czosnek drobno posiekać, przesmażyć z
mięsem mielonym, przyprawić, odłożyć. Na patelni po
mięsie przesmażyć
szpinak, połączyć go z
mięsem mielonym i pokruszoną
ricottą. Przygotowanym farszem nadziewać podgotowane wcześniej rurki (ja gotuję je kilka minut). Sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać koncentrat, dolać
bulion lub
wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać
śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem posmarować dno naczynia do zapiekania, na nim ułożyć nadziany
makaron, posmarować go sosem i posypać
serem - można zrobić jedną lub dwie warstwy. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.