Wykonanie
Banalny, ale jakże smaczny pomył na niedzielne śniadanie.
Jajka zazwyczaj są w domu, a ponieważ w kuchni nic nie może się zmarnować, wykorzystałam resztki z wydrążonych wczoraj
pomidorów. Podaje proporcje na jajecznicę dla dwóch osób.2 średnie
pomidory lub wyrążony miąższ z poprzedniego dnia1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku4 - 5
jajeksól,
pieprzbazylia,
oreganoNa patelni, na niewielkiej ilości
oleju przesmażyć drobno posiekaną
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy
cebula się zrumieni dodać
pomidory, sparzone i obrane ze skórki. Smażyć jakiś czas aż sok z
pomidorów nieco odparuje i masa zgęstnieje. Doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami. Wbić
jajka i smażyć kolejne kilka minut aż
jajka sie zetną, a jajecznica będzie miała pożądaną gęstość i wilgotność.
Smacznego!