ßßß Cookit - przepis na Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Banalny, ale jakże smaczny pomył na niedzielne śniadanie. Jajka zazwyczaj są w domu, a ponieważ w kuchni nic nie może się zmarnować, wykorzystałam resztki z wydrążonych wczoraj pomidorów. Podaje proporcje na jajecznicę dla dwóch osób.
2 średnie pomidory lub wyrążony miąższ z poprzedniego dnia
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
4 - 5 jajek
sól, pieprz
bazylia, oregano
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zrumieni dodać pomidory, sparzone i obrane ze skórki. Smażyć jakiś czas aż sok z pomidorów nieco odparuje i masa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wbić jajka i smażyć kolejne kilka minut aż jajka sie zetną, a jajecznica będzie miała pożądaną gęstość i wilgotność.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2011/08/jajecznica-z-pomidorami.html