Wykonanie
Placki ziemniaczane... niby takie zwykłe, a jednak polane
sosem pieczarkowym smakują jak nigdy. Jest to pyszny pomysł na obiad, który sprawi, że głód szybko do Was nie
wróci... Tak, wiem... są tłuste i bardzo kaloryczne, a do tego jeszcze sos na bazie
śmietany. Ale przecież zima idzie, więc dodatkowe centymetry są nawet wskazane dla naszego organizmu, by zbyt szybko nie tracił ciepła :) Żarty, żartami, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą. Zapraszam!
SKŁADNIKI:Placki:1 kg
ziemniaków1 duża
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki
mąki pszennejsól,
pieprzolej do smażeniaSos:20-30 dag
pieczarekmała
cebula150 ml
śmietany 18%50 ml
śmietanki kremówkisól,
pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Placki: Obrane
ziemniaki trzemy na tarce lub w robocie kuchennym. Lekko solimy i odstawiamy na bok. W tym czasie
cebulę i
czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Gdy
ziemniaki puszczą sok, lekko je odsączamy. W misce lub robocie kuchennym mieszamy
ziemniaki,
cebulę,
czosnek i
mąkę. Całość doprawiamy do smaku. Jeśli czujecie, że masa jest zbyt luźna możecie dodać jeszcze
mąkę.Na patelni rozgrzewamy
olej i chochlą nakładamy placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos: Umyte
pieczarki kroimy w plasterki, a
cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju, dodajemy
pieczarki oraz
cebulę i dusimy wszystko przez kilka minut aż zmiękną. Doprawia całość
solą i pierzem, a następnie zalewamy wymieszaną
śmietaną ze
śmietanką. Sos dusimy aż zredukuje swoją objętość i stanie się gęściejszy. Gorącym polewamy gotowe placki ziemniaczane. Smacznego!