ßßß
SKŁADNIKI:Placki:1 kg ziemniaków1 duża cebula2 ząbki czosnku3 łyżki mąki pszennejsól, pieprzolej do smażeniaSos:20-30 dag pieczarekmała cebula150 ml śmietany 18%50 ml śmietanki kremówkisól, pieprzolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Placki: Obrane ziemniaki trzemy na tarce lub w robocie kuchennym. Lekko solimy i odstawiamy na bok. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Gdy ziemniaki puszczą sok, lekko je odsączamy. W misce lub robocie kuchennym mieszamy ziemniaki, cebulę, czosnek i mąkę. Całość doprawiamy do smaku. Jeśli czujecie, że masa jest zbyt luźna możecie dodać jeszcze mąkę.Na patelni rozgrzewamy olej i chochlą nakładamy placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.Sos: Umyte pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy pieczarki oraz cebulę i dusimy wszystko przez kilka minut aż zmiękną. Doprawia całość solą i pierzem, a następnie zalewamy wymieszaną śmietaną ze śmietanką. Sos dusimy aż zredukuje swoją objętość i stanie się gęściejszy. Gorącym polewamy gotowe placki ziemniaczane. Smacznego!