Wykonanie
W życiu bym nie pomyślała, że coś tak zwykłego jak
pieczarki i
śmietana, może być tak pyszne :)Rain1Drop miała rację :) Gorąco polecam! Ja z pewnością
będę do nich wracać :) Chyba, że spróbuję wersji jogurtowej...
składniki:- 500g
pieczarek- 1 średnia
cebula-
olej do smażenia- 1 ząbek
czosnku (u nas 1 łyżeczka staropolskiego)- 1 szczypta suszonego
tymianku (u nas 1 łyżeczka)- 100g
śmietany 18% (u nas 200g 22%)- 1 łyżka
mąki (pominęłam)-
sól i
pieprz-
szczypiorekPieczarki umyć i pokroić w plastry.
Cebulę obrać i drobno posiekać (ja miałam
pieczarki giganty, więc
cebulę też pokroiłam w dość duże pół-
pióra), wrzucić na rozgrzany
olej i zeszklić. Dodać
pieczarki,
czosnek i
tymianek. Dusić co jakiś czas mieszając, przez 5-10 minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, posiekać
szczypiorek, dodać do
pieczarek razem ze
śmietaną. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować. Jeśli całość będzie za gęsta, dodać 1-2 łyżki
wody i dokładnie wymieszać.