ßßß
Cookit - przepis na Sos pieczarkowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sos pieczarkowy
Składniki
Pieczarki
Cebula
Śmietana 18%
Mąka
Kostka rosołowa
Woda
Sól
Pieprz
Olej
Wykonanie
Składniki1 kg
pieczarek
2
cebule
200 ml
śmietanki 18%
3 łyżki
mąki
1
kostka rosołowa
rozpuszczona w 500 ml
wody
sól
pieprz
olej
Sposób
Pieczarki
umyć, pokroić dość drobno (ja zazwyczaj kroję w cienkie plastry, większe z plastrów jeszcze przecinam na pół). W garnku na
oleju
zeszklić posiekaną w drobną kosteczkę
cebulę
, dorzucić pokrojone
pieczarki
, przyprawić
solą
i
pieprzem
wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy
pieczarki
zmiękną całość zalać
bulionem
przygotowanym z
kostki rosołowej
. Jeśli
pieczarki
miały w sobie dużo
wody
bulionu
możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z
mąki
i
śmietany
.
Źródło:
http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/09/sos-pieczarkowy.html
Przepisy powiązane
Postne naleśniki
Pierogi z Pieczarkami
Postne naleśniki
Pierogi z Pieczarkami
Postne naleśniki
Składniki powiązane (0)