ßßß Cookit - przepis na Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 kg pieczarek
2 cebule
200 ml śmietanki 18%
3 łyżki mąki
1 kostka rosołowa rozpuszczona w 500 ml wody
sól
pieprz
olej
Sposób
Pieczarki umyć, pokroić dość drobno (ja zazwyczaj kroję w cienkie plastry, większe z plastrów jeszcze przecinam na pół). W garnku na oleju zeszklić posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, dorzucić pokrojone pieczarki, przyprawić solą i pieprzem wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną całość zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Jeśli pieczarki miały w sobie dużo wody bulionu możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z mąki i śmietany.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/09/sos-pieczarkowy.html