Wykonanie
Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu danie, które wspaniale smakuje podane z
kaszą perłową lub gryczaną. Można podać również
ziemniakami. Idealne na jesienno-zimowe dni.
6 podudzi
kurczaka (tzw. pałek) lub 4 udka300 g
pieczarek1 duża
cebula1 ząbek
czosnku100 ml gęstej kwaśniej
śmietany1 łyżka
mąki1/2 łyżeczki
tymiankusól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia1.
Z udek kurczaka zdjąć skórę. Natrzeć je
solą i
pieprzem.Zrumienić na patelni na niewielkiej ilości stron na złoto. Zdjąć z patelni, przełożyć do garnka/rondla, w którym będziemy przygotowywać potrawę.2. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w plastry
pieczarki z obraną, posiekaną
cebulą oraz obranym, posiekanym ząbkiem
czosnku i
tymiankiem. Podsmażone
pieczarki z
cebulą przełożyć do garnka z
kurczakiem. Dodać
soli i pierzu do smaku.3.
Kurczaki z
pieczarkami zalać wrzącą
wodą tak, by były przykryte.Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż
mięso będzie miękkie, ok. 30-40 minut.Kiedy
mięso będzie miękkie, wymieszać
śmietanę z
mąką i wlać do garnka, wymieszać. Gotować razem jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić dodatkowo do smaku
solą lub
pieprzem.