ßßß Cookit - przepis na Kurczak duszony w sosie pieczarkowym

Kurczak duszony w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu danie, które wspaniale smakuje podane z kaszą perłową lub gryczaną. Można podać również ziemniakami. Idealne na jesienno-zimowe dni.
6 podudzi kurczaka (tzw. pałek) lub 4 udka
300 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
100 ml gęstej kwaśniej śmietany
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki tymianku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
1. Z udek kurczaka zdjąć skórę. Natrzeć je solą i pieprzem.
Zrumienić na patelni na niewielkiej ilości stron na złoto. Zdjąć z patelni, przełożyć do garnka/rondla, w którym będziemy przygotowywać potrawę.
2. Na tej samej patelni zrumienić pokrojone w plastry pieczarki z obraną, posiekaną cebulą oraz obranym, posiekanym ząbkiem czosnku i tymiankiem. Podsmażone pieczarki z cebulą przełożyć do garnka z kurczakiem. Dodać soli i pierzu do smaku.
3. Kurczaki z pieczarkami zalać wrzącą wodą tak, by były przykryte.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie, ok. 30-40 minut.
Kiedy mięso będzie miękkie, wymieszać śmietanę z mąką i wlać do garnka, wymieszać. Gotować razem jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić dodatkowo do smaku solą lub pieprzem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/10/Kurczak-duszony-w-sosie-pieczarkowym.html