Wykonanie
Smaczna, gęsta i pożywna zupa pomidorowa z tartymi kluseczkami może być fajnym pomysłem na rozgrzewający i sycący obiad. Dodatek podduszonej
cebuli,
czosnku i
tymianku nadaje jej aromatu co sprawia że często chętnie przygotowuję ją dla swoich domowników.
składniki na 3 porcjeszklanka
mąki pszennej1
jajko1 ząbek
czosnku2
cebule2 łyżki
masła500 ml
soku pomidorowegoszklanka
bulionu warzywnego lub drobiowegoszczypta suszonego
tymiankusólprzepisPrzesianą
mąkę wysypujemy na stolnicę, na środku robimy wgłębienie, wbijamy
jajko i dolewamy odrobinę letniej
wody. Dłonią wyrabiamy dość twarde ciasto .Ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na stolnicy na około 15- 20 minut, tak żeby kluseczki się podsuszyły .Obrany ząbek
czosnku drobno siekamy,
cebule kroimy w kostkę.Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy
czosnek i
cebulę, od czasu do czasu mieszamy.Do
czosnku i
cebuli wlewamy
sok pomidorowy i
bulion warzywny, całość zagotowujemy, doprawiamy
solą i
tymiankiem. Na gotującą się zupę wrzucamy tarte kluseczki i gotujemy ją jeszcze około 10 minut.