ßßß Cookit - przepis na Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Jest lekko słodkawa przez karmelizację cebuli z sherry (lub orzechówką), moje kolejne odkrycie kulinarne z cyklu "Nie lubię" czyli coś co z nazwy nie bardzo może nam smakować, jednak po skosztowaniu jesteśmy w niebie!
Składniki:
- 6 dużych cebul
- masło
- bulion warzywny
- lampka wina
- ząbek czosnku
- setka sherry (lub orzechówki)
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroje w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło i wrzucam cebulę. Duszę około 30 minut. Dorzucam ząbek czosnku zmiażdżony w prasce. Duszę dodatkowo 10 minut. Cebula powinna się nieco przyrumienić. Wlewam wino i koniak, przyprawiam tymiankiem, pieprzem i solą. Zmniejszam ogień i gotuję tak długo aż płyn się zredukuje o połowę. Konsystencja zupy ma być dosć gęsta. Dolewam bulionu i gotuje około 40 minut. Zupę można podać na dwa sposoby:
1) bagietkę kroimy na kromki, smarujemy oliwą z oliwek i wsadzamy na około 10 minut do piekarnika nastawionego na grill. Kromki wyjmujemy i smarujemy czosnkiem.
2) zupę nalewamy do żaroodpornych garnuszków, w których będziemy podawać zupę. Na sam wierzch kładę kromkę chleba i przykrywam startym, żółtym serem. Wsadzam do piekarnika na 180 stopni, nastawionego na grill aż ser stopnieje i się zarumieni.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2012/11/francuska-zupa-cebulowa.html