Wykonanie
Przez ostatnie dwa tygodnie
makaron całkowicie opanował moją kuchnię! :) Oczywiście nie jest to dla nas powód do zmartwień! Tacy z nas pastoholicy :) Wszystko za sprawą Międzynarodowego Dnia
Makaronu, który obchodzony jest 25 października. Dzisiaj dla odmiany zapiekany, z cudownie ciągnącą się
mozzarellą i baardzoo smakowitymi dodatkami. Zdradzę Wam, że pierwotnie zamiast
kurczaka miały być
kurki, ale ku mojemu smutkowi, po zjeżdżeniu pół miasta, niestety nie udało się ich nabyć :( Ale nie ma tego złego – mąż zdecydowanie ucieszył się na
mięsny dodatek w zapiekance ;)
Składniki:5-6 porcji500 g
makaronu świderki350 g
piersi z kurczaka250 g
świeżego szpinaku150 g
suszonych pomidorów w
oleju400 g
jogurtu naturalnego150 g
serka koziego twarogowego do smarowania150 g
sera półtwardego dojrzewającego (użyłam włoskiego Provolone Piccante)150 g tartej
mozzarelli3 ząbki
czosnku3 łyżki
orzeszków piniowychmała
cebulapęczek
koperkusólpieprzłyżka
masłaWykonanie:Półtwardy
ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka,
pomidory w kostkę, a
koperek siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Orzeszki piniowe prażymy chwilę na suchej patelni.
Pierś z kurczaka kroimy grubą kostkę.Na dużej patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy
czosnek z
cebulą i
koperkiem. Po chwili dodajemy
szpinak, a gdy zmniejszy objętość dodajemy
jogurt i kozi
serek. Mieszamy. Następnie dodajemy
pierś z kurczaka, przyprawiamy
solą oraz
pieprzem i po około 6-7 minutach odstawiamy z gazu.W międzyczasie gotujemy
makaron al dente i przekładamy do dużej miski.Dodajemy
szpinak z sosem,
pomidory suszone,
orzeszki piniowe i starty półtwardy
ser. Mieszamy.Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy
mozzarellą i pieczemy przez 15 minut w 180 °C.Gotowe! Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ