Wykonanie
Mamy wiele ulubionych potraw, jednak lasagne należy do ścisłej czołówki. Była jednym z pierwszych dań, jakie przygotowałam Mężowi tuż po naszym pierwszym spotkaniu... z wielką obawą, czy będzie Mu smakowało :). Dzisiejsza propozycja jest inna niż tradycyjna lasagne, ze względu na dodatek
szpinaku. Przyznam, że w tej wersji smakuje nam jeszcze bardziej.
Składniki:-
sos pomidorowy (przepis),-
sos beszamelowy (przepis),-
mięso mielone (500 g),-
mozzarella,- 1 opakowanie
świeżego szpinaku,- 1
cebula,- 2-3 ząbki
czosnku,-
sól,
pieprz do smaku,-
makaron lasagne,- 1 łyżeczka
masła + 1 łyżeczka
oleju.Przygotowujemy sosy:
pomidorowy i beszamelowy zgodnie z przepisami (
linki na liście składników).
Mięso mielone podsmażamy (najlepiej bez tłuszczu), przyprawiamy do smaku. Dodajemy
sos pomidorowy.Na rozgrzanym tłuszczu (1 łyżeczka masła+ 1 łyżeczka
oleju) podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Po chwili dodajemy umyte i lekko osuszone liście
szpinaku. Podsmażamy, aż zmniejszą objętość. Na koniec przyprawiamy do smaku.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko
sosem beszamelowym, układamy płaty surowego
makaronu, ponownie smarujemy
sosem beszamelowym, następnie sosem
mięsno-
pomidorowym, posypujemy odrobiną startej
mozzarelli, układamy płaty
makaronu, smarujemy
sosem beszamelowym, układamy nadzienie
szpinakowe i od nowa -
makaron,
sos beszamelowy,
sos pomidorowy,
ser,
makaron,
sos beszamelowy,
szpinak - aż do skończenia składników. Ostatnią warstwę stanowi starta
mozzarella. Naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut, do momentu miękkości
makaronu. Smacznego!