ßßß Cookit - przepis na MUSZELKI FASZEROWANE SZPINAKIEM

MUSZELKI FASZEROWANE SZPINAKIEM

nazwa

Wykonanie

Makaronowe muszelki ładnie wyglądają. Można je faszerować różnymi nadzieniami i zapiekać.
SKŁADNIKI:
makaron duże muszelki
farsz:
szpinak - mrożony lub surowy
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mozarella
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
olej
sos:
5 dag masła
10 dag gorgonzoli
1/4 l śmietany 18%
pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni na oleju. Liście szpinaku obgotować w osolonej wodzie 2-3 minuty i odcedzić. Dodać do cebuli, dodać pokrojoną w kostkę mozarellę, doprawić. Farsz podgrzewać do rozpuszczenia sera. Gotowym farszem napełnić muszelki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Przygotować sos: na patelni rozpuścić masło, dodać ser i śmietankę, rozpuścić, doprawić. Gdy sos jest zbyt gęsty można dodać mleko.
Muszelki zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni C aż nabiorą złotego koloru.
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2014/08/muszelki-faszerowane-szpinakiem.html