Wykonanie
Makaronowe muszelki ładnie wyglądają. Można je faszerować różnymi nadzieniami i zapiekać.SKŁADNIKI:
makaron duże muszelkifarsz:
szpinak - mrożony lub surowy1 mała
cebula2-3 ząbki
czosnku1
mozarellasól,
pieprzgałka muszkatałowa
olejsos:5 dag
masła10 dag gorgonzoli1/4 l
śmietany 18%pieprzMakaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Cebulę i
czosnek posiekać i zeszklić na patelni na
oleju. Liście
szpinaku obgotować w osolonej wodzie 2-3 minuty i odcedzić. Dodać do
cebuli, dodać pokrojoną w kostkę
mozarellę, doprawić. Farsz podgrzewać do rozpuszczenia
sera. Gotowym farszem napełnić muszelki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem. Przygotować sos: na patelni rozpuścić
masło, dodać
ser i
śmietankę, rozpuścić, doprawić. Gdy
sos jest zbyt gęsty można dodać
mleko.Muszelki zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni C aż nabiorą złotego koloru.