Wykonanie
Dziś przedstawię Wam jedną, a właściwie dwie moje miłości -
kasza pęczak i
szpinak. Zawsze jadałam
szpinak w towarzystwie naleśników, albo
makaronu, ale tym razem postanowiłam pokombinować. Efekt tych kombinacji podbił moje
kubki smakowe, więc dzielę się z
Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad
szpinakowy.
Składniki (porcja dla 2 osób):1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1/2 szkl. pęczakuok 200 g.
szpinaku (ja użyłam mrożonego, ale może być świeży)1
filet z piersi kurczaka5-6
suszonych pomidorów (ja kupuję tutaj)
sól,
pieprzolej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju, dodajemy
czosnek i pęczak. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy szklanką
wody lub
bulionu warzywnego i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną
pierś z kurczaka, a po ok 10 minutach dorzucamy
szpinak i pokrojone
suszone pomidory, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 10 minut aż
woda odparuje i gotowe.