ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kaszą i... sardynką

Sałatka z kaszą i... sardynką

nazwa

Wykonanie

Sezon na sardynki już rozpoczęty! Przynajmniej w Portugalii. W Polsce świeże sardynki są raczej rzadko spotykane. Od czego jednak mamy doskonałej jakości, portugalskie konserwy z sardynkami! Okazuje się, że te niepozorne, aczkolwiek bardzo zdrowe rybki, doskonale łączą się z naszą poczciwą, polską kaszą jęczmienną! W taki oto sposób na jednym talerzu spotkały się dwa produkty - polski i portugalski, oba będące do niedawna synonimem prostej, chłopskiej kuchni. Obecnie wychwalane są jako nie tylko smaczne, ale i super zdrowe produkty. Sardynki to prawdziwe bomby kwasów Omega-3, wapnia, białka i witamin B12 i D. Kasza z kolei dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, przyczynia się do obniżenia we krwi tzw. złego cholesterolu (LDL). Oprócz tego przemianę materii i daje uczucie sytości na dłuższy czas. Przyczynia się również do utrzymania w naszym organizmie na stałym poziomie glukozy.
Składniki na sałatkę:
pół szklanki kaszy perłowej
puszka z portugalskimi sardynkami w oliwie lub oleju
pęczek szczypiorku
pęczek kolendry lub pietruszki
mała garść płatków migdałowych
1 cytryna
1 czerwona cebula
kilkanaście pomidorków koktajlowych
po pół papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
mały pęczek rzodkiewek
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
3 łyżeczki łagodnej musztardy
3 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
3 ząbki czosnku
oliwa lub olej o neutralnym smaku
3-4 łyżki z octu winnego
pół łyżeczki miodu
Kaszę perłową starannie przepłukać i wrzucić do wrzącej wody. Dodać do niej sól, kurkumę i paprykę w proszku. Ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie jest wystarczająco sypka, przemyć ją zimną wodą i dokładnie odcedzić.
Szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z kaszą. Sardynki wyłożyć z puszki a oliwę lub olej z sardynek dodać do kaszy, tak aby wykorzystać zawarty w niej cały aromat i smak. Dodać musztardę francuską, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Całość skropić sokiem z cytryny.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, czerwoną cebulę drobno posiekać, podobnie trzy rodzaje papryki i rzodkiewkę.
Przygotować sos winegret: musztardy wymieszać z octem winnym, rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku i miodem. Na końcu dodać 6-8 łyżek oliwy lub oleju i mieszać aż do powstania emulsji. Można to zrobić w małym słoiczku, który po zamknięciu posłuży jako mini-shaker.
Kolendrowe pesto: kolendrę razem z łodyżkami posiekać, dodać pokrojone 2 ząbki czosnku, kilka łyżeczek soku z cytryny i tyle oliwy, żeby uzyskać konsystencję pesto. Posolić i popieprzyć do smaku.
Sałatka z kaszą i sardynką (Fot. Janusz Andrasz)
Na tacy lub półmisku ułożyć kaszę. Obok niej rozsmarować kolendrowe pesto, na nim rozłożyć sardynki. Za nimi wysypać posiekane warzywa i polać je sosem winegret.
Wychowany zostałem na kresowej kuchni mojej babci. Od zawsze umiałem zrobić w kuchni "coś z niczego". Umiejętność ta wielokrotnie się przydawała w czasie mojej nauki w szkole średniej i na studiach. Przypadł on na szaro-smutne czasy, jakie nastały w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, kiedy dostanie nawet najprostszych artykułów spożywczych wymagało stania w długich kolejkach a żywienie w internatowej stołówce monotonne i bezbarwne. Po 10 latach pracy w jednej z korporacji, wziąłem nogi za pas i uciekłem od niej na drugi kraniec Europy - do Portugalii. Spędziłem tam prawie że 10 lat, smakując, degustując i oczywiście również gotując.
Będąc jeszcze jedną nogą w Portugalii, rozpocząłem pracę nad pierwszym polskim przewodnikiem po Lizbonie, który ukazał się w roku 2010. Wtedy też zacząłem prowadzić bloga Luzomania. Od jakiegoś czasu staram się łączyć na blogu andrasz-kulinarnie polską kresową kuchnię z pochodzącą z pogranicza Europy z podobnie wielokulturową jak ta kresowa, kuchnią portugalską. Propaguję ją również, prowadząc warsztaty kulinarne.
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Janusz Andrasz
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145368,18329391,salatka-z-kasza-i-sardynka.html