Wykonanie
Sezon na
sardynki już rozpoczęty! Przynajmniej w Portugalii. W Polsce świeże
sardynki są raczej rzadko spotykane. Od czego jednak mamy doskonałej jakości, portugalskie konserwy z
sardynkami! Okazuje się, że te niepozorne, aczkolwiek bardzo zdrowe
rybki, doskonale łączą się z naszą poczciwą, polską
kaszą jęczmienną! W taki oto sposób na jednym talerzu spotkały się dwa produkty - polski i portugalski, oba będące do niedawna synonimem prostej, chłopskiej kuchni. Obecnie wychwalane są jako nie tylko smaczne, ale i super zdrowe produkty.
Sardynki to prawdziwe bomby kwasów Omega-3, wapnia,
białka i witamin B12 i D.
Kasza z kolei dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, przyczynia się do obniżenia we
krwi tzw. złego cholesterolu (LDL). Oprócz tego przemianę materii i
daje uczucie sytości na dłuższy czas. Przyczynia się również do utrzymania w naszym organizmie na stałym poziomie glukozy.Składniki na
sałatkę:pół szklanki
kaszy perłowejpuszka z portugalskimi
sardynkami w
oliwie lub
olejupęczek
szczypiorkupęczek
kolendry lub
pietruszkimała garść
płatków migdałowych1
cytryna1
czerwona cebulakilkanaście
pomidorków koktajlowychpo pół
papryki: czerwonej, żółtej i zielonejmały pęczek
rzodkiewekkilka łyżek
oliwysól,
pieprzpół łyżeczki
kurkumypół łyżeczki
słodkiej papryki w proszku3 łyżeczki łagodnej
musztardy3 łyżeczki
musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami
gorczycy)3 ząbki
czosnkuoliwa lub
olej o neutralnym smaku3-4 łyżki z
octu winnegopół łyżeczki
mioduKaszę perłową starannie przepłukać i wrzucić do wrzącej
wody. Dodać do niej
sól,
kurkumę i
paprykę w proszku. Ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie jest wystarczająco sypka, przemyć ją zimną
wodą i dokładnie odcedzić.
Szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z
kaszą.
Sardynki wyłożyć z puszki a
oliwę lub
olej z sardynek dodać do
kaszy, tak aby wykorzystać zawarty w niej cały aromat i smak. Dodać
musztardę francuską, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Całość skropić
sokiem z cytryny.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół,
czerwoną cebulę drobno posiekać, podobnie trzy rodzaje
papryki i
rzodkiewkę.Przygotować
sos winegret:
musztardy wymieszać z
octem winnym, rozgniecionym 1 ząbkiem
czosnku i
miodem. Na końcu dodać 6-8 łyżek
oliwy lub
oleju i mieszać aż do powstania emulsji. Można to zrobić w małym słoiczku, który po zamknięciu posłuży jako mini-shaker.
Kolendrowe pesto:
kolendrę razem z łodyżkami posiekać, dodać pokrojone 2 ząbki
czosnku, kilka łyżeczek
soku z cytryny i tyle
oliwy, żeby uzyskać konsystencję pesto. Posolić i popieprzyć do smaku.
Sałatka z
kaszą i
sardynką (Fot. Janusz Andrasz)Na tacy lub półmisku ułożyć
kaszę. Obok niej rozsmarować
kolendrowe pesto, na nim rozłożyć
sardynki. Za nimi wysypać posiekane warzywa i polać je
sosem winegret.

Wychowany zostałem na kresowej kuchni mojej babci. Od zawsze umiałem zrobić w kuchni "coś z niczego". Umiejętność ta wielokrotnie się przydawała w czasie mojej nauki w szkole średniej i na studiach. Przypadł on na szaro-smutne czasy, jakie nastały w Polsce po wprowadzeniu stanu wojennego, kiedy dostanie nawet najprostszych artykułów spożywczych wymagało stania w długich kolejkach a żywienie w internatowej stołówce monotonne i bezbarwne. Po 10 latach pracy w jednej z korporacji, wziąłem nogi za pas i uciekłem od niej na drugi kraniec Europy - do Portugalii. Spędziłem tam prawie że 10 lat, smakując, degustując i oczywiście również gotując.Będąc jeszcze jedną nogą w Portugalii, rozpocząłem pracę nad pierwszym polskim przewodnikiem po Lizbonie, który ukazał się w roku 2010. Wtedy też zacząłem prowadzić bloga Luzomania. Od jakiegoś czasu staram się łączyć na blogu andrasz-kulinarnie polską kresową kuchnię z pochodzącą z pogranicza Europy z podobnie wielokulturową jak ta kresowa, kuchnią portugalską. Propaguję ją również, prowadząc warsztaty kulinarne.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Janusz Andrasz