Wykonanie
Sałatka tylko z nazwy "wiosenna", bo według mnie do wykonania praktycznie cały rok.Ale jej kolory kojarzą się zdecydowanie z wiosną i tak miło na talerzu, że otrzymała ode mnie taką nazwę :)A sos możecie wypróbować do swoich innych ulubionych sałatek :)Potrzebne będzie:1/2
kalafior1
pomidor1
papryka1
cebulaczosnekolejmusztarda dijon
miódcytrynapieprzsólPrzygotowanie:
Kalafior ugotować na al' dente i podzielić na małe różyczki.
Pomidor pokroić w kostkę,
paprykę w kostkę.
Cebulę w półksiężyce cieniutko i porozdzielać.Sos:Do wysokiej szklanki dać wycisnąć ząbek
czosnku, 1/2 łyżeczki
musztardy, sok z 1/2
cytryny, łyżeczkę
miodu,
pieprz i
sól do smaku. Na koniec wszystko miksować na małych obrotach i dodać wolnym strumieniem
olej - tak aż wszystko uzyska konsystencję lejącą. Tym sosem polać warzywa.