ßßß Cookit - przepis na PODUDZIA Z KURCZAKA W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ

PODUDZIA Z KURCZAKA W GLAZURZE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ

nazwa

Wykonanie

Sekret tych niezwykle smacznych podudzi tkwi w słodko-pikantnej marynacie oraz w sposobie pieczenia. Udka są miękkie i soczyste wewnątrz, jednocześnie przypieczone i chrupiące z zewnątrz (brązowy cukier przyczynia się do powstania karmelowej, złocistej skórki). Sos powstały ze spływającej marynaty idealnie komponuje się z ziemniaczkami z wody. To pomysł na danie łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Składniki (4 porcje):
8 podudzi z kurczaka
3 łyżki miodu
4 łyżki ostrej musztardy (chrzanowej, rosyjskiej)
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki nasion kolendry
1/4 łyżeczki gorczycy białej
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
szczypta pieprzu
4 ząbki czosnku
łyżka oliwy
Podudzia myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy je na ręczniku kuchennym i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. W moździerzu rozcieramy wszystkie przyprawy. W osobnym naczyniu łączymy miód, musztardę i oliwę. Dodajemy cukier i przyprawy. Udka obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia i pieczemy (bez przykrycia) 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (pod grillem).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/podudzia-z-kurczaka-w-glazurze-miodowo.html