Wykonanie

Sekret tych niezwykle smacznych podudzi tkwi w słodko-pikantnej marynacie oraz w sposobie pieczenia. Udka są miękkie i soczyste wewnątrz, jednocześnie przypieczone i chrupiące z zewnątrz (
brązowy cukier przyczynia się do powstania karmelowej, złocistej skórki). Sos powstały ze spływającej marynaty idealnie komponuje się z ziemniaczkami z
wody. To pomysł na danie łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne.Składniki (4 porcje):8 podudzi z
kurczaka3 łyżki
miodu4 łyżki ostrej
musztardy (chrzanowej, rosyjskiej)1 łyżeczka
brązowego cukru1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/4 łyżeczki
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki nasion
kolendry1/4 łyżeczki
gorczycy białej1/4 łyżeczki
kurkumyszczypta
soliszczypta
pieprzu4 ząbki
czosnkułyżka
oliwyPodudzia myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Osuszamy je na ręczniku kuchennym i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki
czosnku. W moździerzu rozcieramy wszystkie
przyprawy. W osobnym naczyniu łączymy
miód,
musztardę i
oliwę. Dodajemy
cukier i
przyprawy. Udka obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia i pieczemy (bez przykrycia) 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (pod grillem).
