Wykonanie
Czy ktoś z Was nie lubi lubczyku? Nie sądzę, bo to
lubczyk nadaje charakterystyczny smak
przyprawom typu jarzynka, a tego typu
przyprawy są u nas w Polsce używane w bardzo dużych ilościach. A naprawdę wystarczy go niewiele, żeby nadać potrawie wspaniały smak i aromat. przygotowywałam dla Was już prawie 4 lata temu
marchewkę z
pieczarkami i
lubczykiem, a całkiem niedawno kotlety z
bobu z dużym udziałem tego
zioła. Tym razem
pora na sos na bazie
lubczyku. Idealny do
mięsa wieprzowego. U mnie to była
łopatka. W towarzystwo ziemniaczków i gotowanych warzyw sos
lubczykowy naprawdę wpasował się idealnie.To kolejny po ostatniej marchwiance i
wołowinie z
rzodkiewkami przepis kuchni kujawskiej z książki Regionalna kuchnia polska. Kujawy.
GOTOWANA
ŁOPATKA WIEPRZOWA Z SOSEM
LUBCZYKOWYMSkładniki na 4 porcje:60 dag
wieprzowiny (u mnie
łopatka)1/4 łyżeczki
imbiru1
liść laurowy1/2 łyżeczki
gorczycy1 łyżeczka
cukru6 dużych
marchewek1
seler1 duży
porsól,
pieprzsos:1 pęczek
natki pietruszki2 g liści
lubczyku (kilka gałązek)10 dag miękkiego
masła2 łyżki
mąki pszennej1/2 kieliszka
białego winasok z 1/2
cytrynyszczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprz1.
Łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć
cukrem,
solą,
pieprzem,
imbirem,
gorczycą. Włożyć do naczynia, podłożyć pod
mięso liść laurowy + ewentualnie
goździk (ja nie używam w swojej kuchni tej
przyprawy z uwagi na uczulenie
męża). Przykryć szczelnie i odstawić na noc do lodówki (lub minimum 4 godziny)2. Następnego dnia obrać warzywa. Zagotować 1 litr
wody z dodatkiem
soli, wrzucić
mięso, zagotować, zebrać szumowiny z wierzchu. Dodać jarzyny, gotować na wolnym ogniu około godziny.3. Przygotować sos na bazie 250 ml odcedzonego
wywaru.
Natkę pietruszki i
lubczyku (bez łodyg) drobno posiekać i zmiksować z
masłem. Wymieszać z
mąką i
białym winem i stopniowo zmieszać z gotującym się
wywarem (odlaną szklanką). Przyprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową oraz
sokiem z cytryny. Zdjąć z ognia.4.
Mięso wyjąć z
wywaru, pokroić w plastry. Układać
mięso na talerzach, polewać sosem. Podawać z
ziemniakami oraz warzywami z
wywaru pokrojonymi na kawałki.A już jutro rusza akcja Warzywa psiankowate 2015, do której serdecznie zapraszam