Wykonanie
Składniki:porcja rosołowa z
indyka ok. 0,5 kg
sólziele angielskie,
liść laurowy,
pieprzmarchew 1
seler 1 mały kawałek
pietruszka 1(zestaw warzyw można zastąpić suszonymi)grzybek suszony 1 duży
cebulka 1
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
gałka muszkatołowaimbirmakaron ryżowy Tao Tao (użyłam, bo bardzo go lubię; tradycyjnie domowy
makaron)
koperek lub
natka pietruszki do przybraniaWykonanie:Porcję rosołową umyć, zalać
wodą, posolić, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz i gotować na wolnym ogniu co najmniej pół godziny.
Dodać poszatkowane warzywa (lub susz), grzybek suszony i wolno gotować nawet przez godzinę.
Cebulkę drobno pokroić i sklarować na
maśle z dodatkiem
cukru. Dodać do rosołu razem z
imbirem i
gałką muszkatałową.
Podgotować. Na koniec rosół odtłuścić np. za pomocą ręcznika papierowego.
Wrzucić
makaron ryżowy, przykryć na 3 minuty.
Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać
koperkiem lub
natką (i szczyptą
papryki ostrej wędzonej).