ßßß Cookit - przepis na Rosół z indyka

Rosół z indyka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
porcja rosołowa z indyka ok. 0,5 kg
sól
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz
marchew 1
seler 1 mały kawałek
pietruszka 1
(zestaw warzyw można zastąpić suszonymi)
grzybek suszony 1 duży
cebulka 1
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
gałka muszkatołowa
imbir
makaron ryżowy Tao Tao (użyłam, bo bardzo go lubię; tradycyjnie domowy makaron)
koperek lub natka pietruszki do przybrania
Wykonanie:
Porcję rosołową umyć, zalać wodą, posolić, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotować na wolnym ogniu co najmniej pół godziny.
Dodać poszatkowane warzywa (lub susz), grzybek suszony i wolno gotować nawet przez godzinę.
Cebulkę drobno pokroić i sklarować na maśle z dodatkiem cukru. Dodać do rosołu razem z imbirem i gałką muszkatałową.
Podgotować. Na koniec rosół odtłuścić np. za pomocą ręcznika papierowego.
Wrzucić makaron ryżowy, przykryć na 3 minuty.
Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać koperkiem lub natką (i szczyptą papryki ostrej wędzonej).
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/03/roso-z-indyka.html