Wykonanie
Moja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z
kurczaka z pysznym
śmietanowym sosikiem,
marchewką i
koperkiem ...To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego
mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam
pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.Składniki:500ml rosołu/bulionu1 podwójna ugotowana pierś2 duże
marchewki1
pietruszka1/4 dużego
selera2 łyżki
masła2 łyżki
mąki3/4 szklanki
mlekapieprz,
sól,
ziele angielskieliść laurowykoperek lub
natkaWykonanie:Pierś pokrojoną w dużą kostkę,
włoszczyznę,
ziele angielskie i
liść laurowy wkładam do garnka, zalewam
wodą,
solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i
mięsa.Na małym ogniu rozpuszczam
masło, dodaję
mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam
mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z
bulionu odcedzam
kurczaka, przekładam do sosu.
Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością
natki lub
koperku ew. doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Nigdy nie dodaję
rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy
rodzynek w potrawce :)