Wykonanie
Pyszna zupa zarówno na ciepło, jak i na zimno. U nas w wersji wegetariańskiej, ale mamy też wskazówkę dla mięsożerców: koniecznie zróbcie ją na
bulionie wołowym. :)
Składniki:5 małych
buraków z liśćmi (im więcej liści, tym lepiej)2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerałyżeczka
soliłyżeczka
pieprzułyżeczka jarzynki
liść laurowyziele angielskie (2 kulki)1 łyżka posiekanego
koperku3 łyżki
mlekałyżeczka
soku z cytrynySposób przygotowania:Wszystkie warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka (1,5 litra
wody), dodać
sól,
pieprz, jarzynkę,
liść laurowy i
ziele angielskie oraz
cytrynę. Gotować przez 20 minut. Po tym czasieiście
buraka opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do zupy. Gotować 10 minut, zaciągnąć
mlekiem, na samym końcu wrzucić
koperek.