ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Skoro zakisiliśmy już zakwas, pora nastawić barszcz. Ten na zakwasie jest wprost idealny w smaku. Jeżeli jeszcze nie nastawiliście, to dzisiaj jest na to ostatni moment. Nastawcie koniecznie, a potem ugotujcie barszcz.
Składniki:
kilka marchewek
kilka pietruszek
kawałek selera
por
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
1 kg buraków
ok. 250 ml zakwasu buraczanego
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę (ok 2,5 - 3l). Do wrzącej wody wrzucamy obraną włoszczyznę, ziele i liść. Gotujemy wywar warzywny. Buraki szorujemy i gotujemy w łupinach w drugim garnku (ja gotowałam 10 minut w szybkowarze). Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Do ugotowanego wywaru wkładamy plastry buraków i podgrzewamy. Dodajemy zakwas, doprawiamy i ponownie podgrzewamy. Nie zagotowujemy, bo barszcz straci kolor. Odstawiamy, aby barszcz ładnie naciągnął. Podajemy z uszkami lub postnymi pasztecikami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Barszcz-czerwony-na-zakwasie.html