Wykonanie
Skoro zakisiliśmy już zakwas,
pora nastawić barszcz. Ten na zakwasie jest wprost idealny w smaku. Jeżeli jeszcze nie nastawiliście, to dzisiaj jest na to ostatni moment. Nastawcie koniecznie, a
potem ugotujcie barszcz.
Składniki:kilka
marchewekkilka
pietruszekkawałek
seleraporkilka
liści laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprz1 kg
burakówok. 250 ml zakwasu buraczanego
Wykonanie:Do garnka wlewamy
wodę (ok 2,5 - 3l). Do wrzącej
wody wrzucamy obraną
włoszczyznę, ziele i liść. Gotujemy
wywar warzywny.
Buraki szorujemy i gotujemy w łupinach w drugim garnku (ja gotowałam 10 minut w szybkowarze). Ugotowane
buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Do ugotowanego
wywaru wkładamy plastry
buraków i podgrzewamy. Dodajemy zakwas, doprawiamy i ponownie podgrzewamy. Nie zagotowujemy, bo barszcz straci kolor. Odstawiamy, aby barszcz ładnie naciągnął. Podajemy z uszkami lub postnymi pasztecikami.