ßßß
Barszcz... każdy robi go inaczej a to gotuje całe buraki, pokrojone, starte na tarce, ktoś inny robi zakwas a jeszcze inni robią barszcz z torebki ( który w sumie nie jest najgorszy :P ).Ja buraki piekę a potem gotuje około 5 minut - żadnej filozofii tu nie ma.Jak zawsze musi być prosto !Beetroot soup... everyone does it differently... someone is cooking whole beetroos, chopped or grated, someone else is making sourdough and other makes beetroot soup from package ( which after all is not so bad :P ).I bake beetroots and then I boil them for about 5 minutes - its not a rocket science.As always it must be easy !Składniki :* 500 g buraków,* 1 litr wody,* 2 marchewki,obrane,* 1 pietruszka, obrana,* mały kawałek selera,obrany,* kawałek pora, umyty,* kilka łodyżek natki pietruszki, ( możesz dać siekaną albo suszoną ),* 1/2 łyżeczki soli,* 1 liść laurowy,* 1 ziele angielskie,* 5 ziarenek pieprzu,* 1 łyżka majeranku,* 2 łyżki soku z cytryny,Ingredients:* 500 g beetroots,* 1 l water ,* 2 carrots , peeled,* 1 parsley root , peeled ,* small piece celery , peeled* piece leek , washed ,* few stalks parsley (you can givechopped or dried ),* 1/2 tsp salt* 1 bay leaf ,* 1 allspice,* 5 grains pepper,* 1 tbsp marjoram ,* 2 tbsp lemon juice,
Przygotowanie :Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ), ułóż w naczyniu i piecz godzinę w 180 stopniach -buraki powinny być miękkie.W między czasie ugotuj bulion z pozostałych składników poza majerankiem i sokiem z cytryny.Gdy buraki będą gotowe, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Buraki razem z majerankiem dodaj do wrzącego bulionu i gotuj przez 5 minut.Wyłącz, dolej sok z cytryny i odstaw na noc ( jeśli nie masz czasu możesz pominąć odstawianie ).Gotowy barszcz przecedź przez sitko.Dopraw do smaku solą i pieprzem.Podawaj gorący z uszkami / pasztecikami / krokietami.Smacznego !!Preparation:Wash beets , wrap in aluminum foil ( shiny side inside ), place in a heatproof dish and bake for an hour at 180 degrees - beets should be tender .In the meantime, cook the broth with the other ingredients except marjoram and lemon juice .When the beets are ready , peel them and grate on coarse grater.Beets and marjoram add to boiling broth and cook for 5 minutes.Turn off the heat, add the lemon juice and leave for the night ( if you don't have time you can skip this step ).Ready borscht pour through a strainer .Season for taste with salt and pepper.Serve hot with dumplings / patties / croquettes .Enjoy!