Wykonanie
Barszcz... każdy robi go inaczej a to gotuje całe
buraki, pokrojone, starte na tarce, ktoś inny robi zakwas a jeszcze inni robią barszcz z
torebki ( który w
sumie nie jest najgorszy :P ).Ja
buraki piekę a
potem gotuje około 5 minut - żadnej filozofii tu nie ma.Jak zawsze musi być prosto !Beetroot soup... everyone does it differently... someone is cooking whole beetroos, chopped or grated, someone else is making sourdough and other makes beetroot soup from package ( which after all is not so bad :P ).I bake beetroots and then I boil them for about 5 minutes - its not a rocket science.As always it must be easy !Składniki :* 500 g
buraków,* 1 litr
wody,* 2
marchewki,obrane,* 1
pietruszka, obrana,* mały kawałek
selera,obrany,* kawałek
pora, umyty,* kilka łodyżek
natki pietruszki, ( możesz dać siekaną albo suszoną ),* 1/2 łyżeczki
soli,* 1
liść laurowy,* 1
ziele angielskie,* 5 ziarenek
pieprzu,* 1 łyżka
majeranku,* 2 łyżki
soku z cytryny,Ingredients:* 500 g beetroots,* 1 l water ,* 2 carrots , peeled,* 1 parsley root , peeled ,* small piece
celery , peeled* piece leek , washed ,* few stalks parsley (you can givechopped or dried ),* 1/2 tsp salt* 1 bay leaf ,* 1 allspice,* 5 grains pepper,* 1 tbsp marjoram ,* 2 tbsp lemon juice,
Przygotowanie :
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ), ułóż w naczyniu i piecz godzinę w 180 stopniach -
buraki powinny być miękkie.W
między czasie ugotuj
bulion z pozostałych składników poza
majerankiem i
sokiem z cytryny.Gdy
buraki będą gotowe, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Buraki razem z
majerankiem dodaj do wrzącego
bulionu i gotuj przez 5 minut.Wyłącz, dolej
sok z cytryny i odstaw na noc ( jeśli nie masz czasu możesz pominąć odstawianie ).Gotowy barszcz przecedź przez sitko.Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Podawaj gorący z uszkami / pasztecikami / krokietami.Smacznego !!Preparation:Wash beets , wrap in aluminum foil ( shiny
side inside ), place in a heatproof dish and bake for an hour at 180 degrees - beets should be tender .In the meantime, cook the broth with the other ingredients except marjoram and lemon juice .When the beets are ready , peel them and grate on coarse grater.Beets and marjoram add to boiling broth and cook for 5 minutes.Turn off the heat, add the lemon juice and leave for the night ( if you don't have
time you can skip this step ).Ready borscht
pour through a strainer .Season for taste with salt and pepper.
Serve hot with dumplings / patties / croquettes .Enjoy!