ßßß Cookit - przepis na Barszcz wigilijny z pieczonych buraków. / Borscht - from baked beetroots.

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków. / Borscht - from baked beetroots.

nazwa

Wykonanie

Barszcz... każdy robi go inaczej a to gotuje całe buraki, pokrojone, starte na tarce, ktoś inny robi zakwas a jeszcze inni robią barszcz z torebki ( który w sumie nie jest najgorszy :P ).
Ja buraki piekę a potem gotuje około 5 minut - żadnej filozofii tu nie ma.
Jak zawsze musi być prosto !
Beetroot soup... everyone does it differently... someone is cooking whole beetroos, chopped or grated, someone else is making sourdough and other makes beetroot soup from package ( which after all is not so bad :P ).
I bake beetroots and then I boil them for about 5 minutes - its not a rocket science.
As always it must be easy !
Składniki :
* 500 g buraków,
* 1 litr wody,
* 2 marchewki,obrane,
* 1 pietruszka, obrana,
* mały kawałek selera,obrany,
* kawałek pora, umyty,
* kilka łodyżek natki pietruszki, ( możesz dać siekaną albo suszoną ),
* 1/2 łyżeczki soli,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziele angielskie,
* 5 ziarenek pieprzu,
* 1 łyżka majeranku,
* 2 łyżki soku z cytryny,
Ingredients:
* 500 g beetroots,
* 1 l water ,
* 2 carrots , peeled,
* 1 parsley root , peeled ,
* small piece celery , peeled
* piece leek , washed ,
* few stalks parsley (
you can give
chopped or dried ),
* 1/2 tsp salt
* 1 bay leaf ,
* 1 allspice,
* 5 grains pepper,
* 1 tbsp marjoram ,
* 2 tbsp lemon juice,
Przygotowanie :
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową ( błyszczącą stroną do wewnątrz ), ułóż w naczyniu i piecz godzinę w 180 stopniach -buraki powinny być miękkie.
W między czasie ugotuj bulion z pozostałych składników poza majerankiem i sokiem z cytryny.
Gdy buraki będą gotowe, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Buraki razem z majerankiem dodaj do wrzącego bulionu i gotuj przez 5 minut.
Wyłącz, dolej sok z cytryny i odstaw na noc ( jeśli nie masz czasu możesz pominąć odstawianie ).
Gotowy barszcz przecedź przez sitko.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gorący z uszkami / pasztecikami / krokietami.
Smacznego !!
Preparation:
Wash beets , wrap in aluminum foil ( shiny side inside ), place in a heatproof dish and bake for an hour at 180 degrees - beets should be tender .
In the meantime, cook the broth with the other ingredients except marjoram and lemon juice .
When the beets are ready , peel them and grate on coarse grater.
Beets and marjoram add to boiling broth and cook for 5 minutes.
Turn off the heat, add the lemon juice and leave for the night ( if you don't have time you can skip this step ).
Ready borscht pour through a strainer .
Season for taste with salt and pepper.
Serve hot with dumplings / patties / croquettes .
Enjoy!
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/12/barszcz-wigilijny-z-pieczonych-burakow.html