ßßß
Lekka zupa, która nada smaku letniemu popołudniu. Można podać barszcz z krokietami, uszkami, ale ja najbardziej lubię z młodymi ziemniakami i koperkiem. Kojarzy mi się z dzieciństwem.Składniki1 porcja mięsa (u mnie żebro wieprzowe)3l zimnej wody2-3 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 cebula2 ząbki czosnku (ponacinałam, aby wydobyć więcej aromatu)4 buraki (2 starłam na tarce, a 2 pokroiłam w większe kawałki)sólpieprzziele angielskieliść laurowyocet (spryskałam nim starte i pokrojone buraki)sok z cytryny (do smaku)majeranekodrobina vegety domowejcukier (do smaku)Sposób przygotowaniaKrok 1Włożyć mięso do zimnej wody. Nastawić na palnik. Dodać obrane warzywa prócz buraków. Zagotować. Zebrać szum. Przyprawić.Krok 2
Obrać buraki. Zetrzeć część na tarce, a część pokroić na większe kawałki. Spryskać octem i cytryną. Dodać buraki pokrojone w kawałki. Starte zostawić na później i dodać na koniec. Dzięki temu zupa nie straci koloru.Krok 3Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Zostawić zupę na leciutkim ogniu, aby tylko pyrkała podobnie jak rosół. Będzie bardziej przejrzysta.Krok 4Podawać z młodymi ziemniakami i koperkiem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.3/ 10 (3 votes cast)Barszcz czerwony, 7 . 3 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyBarszcz ukraińskiKrem z czerwonych burakówChłodnikKotlety gryczaneJem zdrowo: Jaglanka z kozim serem i pieczonym burakiem