Wykonanie
Lekka zupa, która nada smaku letniemu popołudniu. Można podać barszcz z krokietami, uszkami, ale ja najbardziej lubię z młodymi
ziemniakami i
koperkiem. Kojarzy mi się z dzieciństwem.Składniki1 porcja
mięsa (u mnie żebro wieprzowe)3l zimnej
wody2-3
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1
cebula2 ząbki
czosnku (ponacinałam, aby wydobyć więcej aromatu)4
buraki (2 starłam na tarce, a 2 pokroiłam w większe kawałki)
sólpieprzziele angielskieliść laurowyocet (spryskałam nim starte i pokrojone
buraki)
sok z cytryny (do smaku)
majeranekodrobina
vegety domowej
cukier (do smaku)Sposób przygotowaniaKrok 1Włożyć
mięso do zimnej
wody. Nastawić na palnik. Dodać obrane warzywa prócz
buraków. Zagotować. Zebrać szum. Przyprawić.Krok 2
Obrać
buraki. Zetrzeć część na tarce, a część pokroić na większe kawałki. Spryskać
octem i
cytryną. Dodać
buraki pokrojone w kawałki. Starte zostawić na później i dodać na koniec. Dzięki temu zupa nie straci koloru.Krok 3Gotować do miękkości
mięsa i warzyw. Zostawić zupę na leciutkim ogniu, aby tylko pyrkała podobnie jak rosół. Będzie bardziej przejrzysta.Krok 4Podawać z młodymi
ziemniakami i
koperkiem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 7.3/ 10 (3 votes cast)Barszcz czerwony, 7 . 3 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyBarszcz ukraińskiKrem z czerwonych
burakówChłodnikKotlety gryczaneJem zdrowo: Jaglanka z
kozim serem i pieczonym
burakiem