ßßß
            
        
Barszczyk na jesienno-zimowe wieczory idealny z pasztecikami z kapustą i pieczarkami .Składniki na wywar:1 1/4 wody2 średniej wielkości marchewki1 pietruszka1/4 selera1 średni por lub cebula2 listki babkowe4 ziarnka ziela angielskiego1 - 3 ziarenka pieprzusól do smakuDo wrzącej wody dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Przecedzić.Smak buraczany:4 duże buraki, obrane, starte na tarceok. szklanka wody2 ziarenka ziela angielskiego1 listek laurowy1 łyżeczka cukru1 łyżka octusól do smakuBuraki zalać wodą tak aby woda była na równi z burakami, dodać cukier, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, sól do smaku. Gotować najmniej 30 min pod przykryciem. Jak buraki będą już gotowe wyłączyć ogień i dodać łyżkę octu, zamieszać i przecedzić.Przecedzony smak buraczany połączyć z przecedzonym wywarem warzywnym. Dodać według smaku sól, pieprz, cukier, ocet i ewentualnie 1/2 szklanki wina. Podgrzać.* Warzywa z zupy można wykorzystać na sałatkę warzywną. Z buraków można przyrządzić sałatkę.Smacznego :)Źródło przepisu: Magda