Wykonanie
Barszczyk na jesienno-zimowe wieczory idealny z pasztecikami z
kapustą i
pieczarkami .Składniki na
wywar:1 1/4
wody2 średniej wielkości
marchewki1
pietruszka1/4
selera1 średni
por lub
cebula2 listki babkowe4 ziarnka
ziela angielskiego1 - 3 ziarenka
pieprzusól do smakuDo wrzącej
wody dodać warzywa i
przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Przecedzić.Smak buraczany:4 duże
buraki, obrane, starte na tarceok. szklanka
wody2 ziarenka
ziela angielskiego1
listek laurowy1 łyżeczka
cukru1 łyżka
octusól do smaku
Buraki zalać
wodą tak aby
woda była na równi z
burakami, dodać
cukier,
liść laurowy, ziarenka
ziela angielskiego,
sól do smaku. Gotować najmniej 30 min pod przykryciem. Jak
buraki będą już gotowe wyłączyć ogień i dodać łyżkę
octu, zamieszać i przecedzić.Przecedzony smak buraczany połączyć z przecedzonym
wywarem warzywnym. Dodać według smaku
sól,
pieprz,
cukier,
ocet i ewentualnie 1/2 szklanki
wina. Podgrzać.* Warzywa z zupy można wykorzystać na
sałatkę warzywną. Z
buraków można przyrządzić
sałatkę.Smacznego :)Źródło przepisu:
Magda