ßßß Cookit - przepis na Flaki po polsku z majerankiem

Flaki po polsku z majerankiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
flaki wołowe 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
ziele angielskie według uznania
listek laurowy według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
papryka mielona według uznania
majeranek świeży 4 łyżek stołowych
imbir według uznania
mąka 1 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowych
rosół wołowy 1 , 5 litrów
seler 0,5 sztuk
pietruszka według uznania
marchew 3 sztuk
cebula 2 sztuk
Wykonanie:
Flaki umyć pod bieżącą letnią wodą, (flaki mogą być mrożone bądź świeże) zagotować i wyjąć. Zalać zimną wodą i odstawić na godzinę, odcedzić i jeszcze raz oczyścić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin. Odcedzić i pokroić. Warzywa oczyścić , poszatkować, podsmażyć na 2 łyżkach masła na złoto , polać odrobiną rosołu i dusić kilka minut. Włożyć flaki zalać rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.. Gotować 30 minut. Resztę masła podsmażyć z łyżką, rozprowadzoną w 0,5 szklanki wywaru. Zasmażkę dodać do flaków, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić jeszcze raz solą i pieprzem dodać majeranek, imbir, gałkę i paprykę.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Zupy
Komentarze:
Autor: kurskatb
Data: 2011-03-02
Flaki są OK, używać trzeba do prxyprawienia majeranek, majeranek, majeranek, pieprz i ziele angielskie ale tylko indyjskie pieprz mocą powala.i flaki gotować aż będą , miękkie naprawdę miękkie takie co w ustach się rozpływają. Pozdrawiam i miłego palenia podniebienia. ))))
Autor: Znafca
Data: 2011-03-02
Flaki są OK majeranek jeszcze raz majeranek, ziele angielskie ale tylko indyjskie i tak samo pierec czarny ale też tylko indyjski . Za pierwszym razem moc pieprzu mało mnie nie powaliła. no i smacznego.
Autor: jasiek
Data: 2009-12-15 w zasadzie nie ma się do czego przyczepić...:) No - może znikają potem za szybko...:(
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4962/Flaki-po-polsku-z-majerankiem