Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegoflaki wołowe 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
ziele angielskie według uznania
listek laurowy według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
papryka mielona według uznania
majeranek świeży 4 łyżek stołowych
imbir według uznania
mąka 1 łyżek stołowych
masło 4 łyżek stołowychrosół wołowy 1 , 5 litrów
seler 0,5 sztuk
pietruszka według uznania
marchew 3 sztuk
cebula 2 sztukWykonanie:Flaki umyć pod bieżącą letnią
wodą, (flaki mogą być mrożone bądź świeże) zagotować i wyjąć. Zalać zimną
wodą i odstawić na godzinę, odcedzić i jeszcze raz oczyścić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin. Odcedzić i pokroić. Warzywa oczyścić , poszatkować, podsmażyć na 2 łyżkach
masła na złoto , polać odrobiną rosołu i dusić kilka minut. Włożyć flaki zalać rosołem, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i
sól.. Gotować 30 minut. Resztę
masła podsmażyć z łyżką, rozprowadzoną w 0,5 szklanki
wywaru. Zasmażkę dodać do flaków, wymieszać i zagotować. Zupę doprawić jeszcze raz
solą i
pieprzem dodać
majeranek,
imbir, gałkę i
paprykę.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaZupyKomentarze:Autor: kurskatbData: 2011-03-02Flaki są OK, używać trzeba do prxyprawienia
majeranek,
majeranek,
majeranek,
pieprz i
ziele angielskie ale tylko indyjskie
pieprz mocą powala.i flaki gotować aż będą , miękkie naprawdę miękkie takie co w ustach się rozpływają. Pozdrawiam i miłego palenia podniebienia. ))))Autor: ZnafcaData: 2011-03-02Flaki są OK
majeranek jeszcze raz
majeranek,
ziele angielskie ale tylko indyjskie i tak samo pierec czarny ale też tylko indyjski . Za pierwszym razem moc
pieprzu mało mnie nie powaliła. no i smacznego.Autor: jasiekData: 2009-12-15 w zasadzie nie ma się do czego przyczepić...:) No - może znikają
potem za szybko...:(Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: