Wykonanie
Składniki:flaki wołowe świeże 1 , 5 kg
mięso wołowe z kością (najlepiej ogon) ok. 0,5 kg
marchew,
pietruszka, mały
seler pokrojone w słupki
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty,
majeranekcebula 1
imbir, gałka muszkatałowa,
pieprz mielony (kolorowy), po 1/4 łyżeczki
masło, ok. 3 łyżki
bułka tarta, ok. 2 łyżkiWykonanie:Z
mięsa wołowego (z zielem,
pieprzem,
liściem laurowym) ugotować rosół. (Chude
mięso, pokrojone w słupki dodać później do flaków). Oczyszczone flaki zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Odcedzić. Następnie flaki gotować w rosole przez 4 godziny na wolnym ogniu. Wyjąć pokroić w drobne słupki. Wrzucić do rosołu. Dodać pokrojone w słupki
marchew,
pietruszkę,
seler.
Cebulę dajemy w całości,
daje klarowność
wywaru. Gotować jeszcze przez 0,5 godziny. Z
masła i
bułki tartej przyrządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić rosołem, dodać do zupy. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać
majeranek, zaparzyć. Podawać gorące ze świeżym
pieczywem.